Annons
Nyheter

Rekordmånga transplantationer i fjol

Antalet transplanterade organ ökade förra året med 15 procent jämfört med året före visar nya siffror från Socialstyrelsen. Främsta orsaken är att det transplanteras fler organ från avlidna än tidigare.
Nyheter • Publicerad 10 januari 2012

Totalt genomfördes 744 transplantationer i fjol, mot 651 under 2010. De största ökningarna stod bukspotts-, njur-, lever- och lungtransplantationerna för.

Antalet organ som hämtas från levande donatorer ligger kvar på ungefär samma nivå som tidigare. Det är i stället organdonationer från avlidna som ökat, med cirka 20 procent.

Annons

– En förklaring är att fler avlidna än tidigare tagit aktiv ställning och gjort sin vilja känd medan de var i livet. De har anmält sig till donationsregistret, fyllt i ett donationskort eller pratat med sina närstående, säger Charlotte Möller, utredare på Socialstyrelsen.

En annan orsak är att betydligt färre anhöriga än tidigare motsätter sig att deras släktings organ doneras. Enligt Möller halverades andelen 2010 jämfört med 2009.

– Vi hade kampanjer i höstas i och hösten 2010 där vi uppmanade människor att anmäla sig till donationsregistret, fylla i ett kort eller meddela anhöriga om hur de ser på organdonation, säger Charlotte Möller.

Sjukvården har enligt Möller också blivit bättre på att identifiera möjliga donatorer och utreda möjligheterna till samtycke från närstående. Personalen har också utbildats i hur man tar upp donationsfrågan med sjuka och anhöriga på ett bra sätt.

Totalt väntade 763 personer vid det gångna årsskiftet på ett nytt organ. Den absoluta merparten, 634 personer, väntar på njure, därnäst står patienter i kö för lever (47), lunga (26) och hjärta (24).

I Socialstyrelsens donationsregister finns i dag 1 506 130 personer som gjort klart om de vill donera sina organ eller inte.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons