Annons
Nyheter

Rekordstöd för Miljöpartiet

Miljöpartiet går framåt medan Socialdemokraterna har det fortsatt svårt, enligt Sifos decembermätning.
S nya bottensiffror kan tyda på partiet etablerat sig på den lägre nivån. Samtidigt når MP rekordhöga 12,3 procent.
Nyheter • Publicerad 18 december 2011

– Våra företrädare har blivit en aktör på fler områden än tidigare, vi är inte bara med i klimat- och miljödebatten utan också i debatten om skola, jobb och andra frågor som människor tycker är viktiga, säger Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner.

Breddningen är en förklaring till partiets framgång, tror han.

Annons

Miljöpartiet ökar med 2,3 procentenheter jämfört med novembermätningen.

– En nyckel är naturligtvis Socialdemokraternas svaghet just nu. Det öppnar ju upp för väljare som förut röstade på S att gå till andra partier, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar.

Miljöpartiets Anders Wallner menar att de som nu söker sig till partiet har fler olika sorters bakgrund än partiets tidigare väljare.

– Det man kan se är att vi är ett alternativ för grupper som inte tidigare har känt sig bekväma med att rösta på Miljöpartiet. Då kan det både handla om människor som varit fackligt engagerade eller människor som driver företag, säger han.

Socialdemokraterna når en ny bottennotering på 25,4 procent i mätningen som publicerats i flera morgontidningar. Partiet har därmed inte återhämtat sig efter höstens prövningar.

– Socialdemokraterna ligger ungefär på samma nivå som när det stormade som mest. Nivån har gått ned och sedan har inte så mycket hänt. Man undrade om det skulle ske en återgång precis när de värsta diskussionerna kring hyresersättningen var över, men det har vi inte sett, säger Toivo Sjörén.

Han menar att synen på opinionsmätningens resultat beror på vilka förväntningar man har på att partiets stöd ska vända uppåt igen.

– Om man förväntar sig att partiet ska återhämta sig, då är det naturligtvis en klart negativ siffra. Ju längre man är på den här nivån ju mer etableras den, säger han.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons