Annons
Nyheter

Riksbanken påverkar boräntor mindre

På tisdag kommer Riksbanken med årets sista räntebesked. En eventuell sänkning innebär dock inte per automatik att boräntorna blir mycket lägre.
Och för många familjer är det en stor fråga.
Nyheter • Publicerad 18 december 2011

- Vi har varit noga med att spara för att vi ska klara räntehöjningar. Det känns som att det alltid kommer en höjning förr eller senare, säger Johanna Skog Ågren.

Hon och hennes man Nick Ågren köpte för ett år sedan en villa i Bromma i västra Stockholm. Nu ska lånen bindas om, vilket gör att familjen följer räntediskussionerna med extra stort intresse.

Annons

– Sänks vår ränta kan vi avsluta renoveringar hemma, men det handlar inte om några lyxgrejer. Höjs den får vi planera om och åka till landet i sommar i stället för till farmor i Portugal, säger Johanna Skog Ågren.

9 av 16 tillfrågade analytiker tror att Riksbanken låter räntan vara den 20 december. Övriga räknar med en sänkning till 1,75 procent, visar en Reutersenkät.

– En höjning är utesluten. Jag tror att det kommer att väga väldigt jämt mellan oförändrad ränta och en sänkning, men om jag måste välja tror jag lite mer på en sänkning. Vi har ett skakigt läge i Europa och det ser inte heller jättestabilt ut i USA, vilket kommer att påverka den svenska ekonomin, säger Tor Borg, ränteanalytiker på SBAB.

Samtidigt är frågan vilken effekt en räntesänkning får på boräntorna. Tunga prognosmakare har flaggat för att skillnaden mellan Riksbankens reporänta och den rörliga tremånadersräntan kommer att vara stor framöver. Orsaken är turbulensen i omvärlden och hårdare kapitalkrav på bankerna.

– En viss effekt på korta boräntan får en Riksbankssänkning, men det blir kanske inte fullt ut. Det bästa man kan göra i det här läget är att dela upp sina lån och ha en del bundet och den del rörligt, säger Tor Borg.

Om boräntan sänks med 0,25 procentenheter minskar månadskostnaden för miljonlånet med 146 kronor. För den med två miljoner i bolån handlar det om 291 kronor mindre, enligt uträkningar från Länsförsäkringar. Omvänt ökar månadskostnaden med motsvarande belopp om boräntan höjs med 0,25 procentenheter. Om boräntan höjs eller sänks med en procentenhet ökar eller minskar kostnaden för miljonlånet med 875 kronor i månaden. På ett år innebär det en förändring med över tiotusen kronor.

Så påverkas bolånet

Så mycket påverkas räntekostnaden både upp och ned i kronor räknat per månad efter skatteavdrag, vid olika räntesatser och lånebelopp.

Lån 0,25 procent 0,5 procent 1 procent

300 000 44 88 175

500 000 73 146 292

1 000 000 146 292 583

1 500 000 219 438 875

2 000 000 291 583 1 167

Källa: Länsförsäkringar (TT

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons