Annons
Nyheter

S-jubel efter Juholt-tal

Håkan Juholts första partiledartal fick ett bejublat mottagande på S-kongressen.
Men få konkreta besked gavs om hur han vill förändra Socialdemokraternas politik.
Nyheter • Publicerad 26 mars 2011

Förväntningarna var stora på Juholts tal på lördagen. Men de som hoppades få konkreta besked om förnyelse av politiken får vänta ett tag till. Ombuden och åhörarna verkade dock gilla vad de fick höra.

– Det kanske är ett av de mest retoriskt skickliga vi hört i partiet sedan Olof Palmes dagar, säger statsvetarprofessorn, socialdemokraten Ulf Bjereld.

Annons

– Det lyckades entusiasmera de egna leden, det hade humor som biter och det lyckades ur ideologisk ståndpunkt göra skillnaden tydlig mellan socialdemokratisk och borgerlig politik.

S-politiken kopplades samman med humanitet och människovärde, den borgerliga framställdes som kallt marknadstänkande. Ord som jämlikhet och solidaritet användes flitigt. Juholt gick till storms mot skolkoncerner och vårdbolag som delar ut skattepengar som vinst till ägarna. Han kritiserade avregleringar, särskilt av elmarknaden och försäkrade att han var beredd att "påreglera".

Talet inleddes med en uppmaning om att slå vakt om allas tillgång till kultur, bland annat i form av bibliotek och gratis inträde till museer.

Ulf Bjereld bedömer att framförallt socialdemokrater på vänsterkanten jublade.

– Men de på högerkanten kan finna tröst i att det fanns väldigt lite konkreta saker som antydde en vänsterinriktning av politiken, säger Bjereld.

Juholt undvek för partiet kontroversiella ämnen som skatter, betyg och kärnkraft. Jämfört med företrädaren Mona Sahlins installationstal 2007 talade han lite om klimat och internationella frågor. En annan tydlig skillnad är att Sahlin beskrev socialdemokratin som en frihetsrörelse, betonade tjänstesektorns betydelse och vikten av att även vara entreprenörernas part.

Vid några tillfällen blev Juholt mer konkret. Han vill ta fram ett program mot barnfattigdom i Sverige, som ska sträcka sig från barnbidrag till fler människor i arbete.

– Sverige ska inte vara ett land där hundratusentals barn tvingas leva i fattigdom. Det är en skam för Sverige, sade Juholt.

Han vill också ha diskussioner med regeringen om justeringar av pensionssystemet, som enligt honom, är för snålt för vissa grupper. Juholt gick till storms mot försäljningar av statliga bolag.

– Sverige slumpas bort. Det är orimligt, sade han.

Annons

S-debattören Göran Greider tyckte att talet var det bästa han hört på en S-kongress och menade att Juholt gör en vänstersväng. Greider saknar dock tydliga besked.

– Det gäller skatter, synen på rut-avdrag och på kärnkraft. Det finns mängder av frågor där han måste ge svar på tal framöver.

När Mona Sahlin höll sitt stora avskedstal till förtroenderådet i december sågade hon stora delar av partiets politik. Av detta fanns inte ett spår i Juholts tal.

Kongressen valde utan debatt och utan motkandidater Carin Jämtin till ny partisekreterare. Till nya ledamöter i verkställande utskottet valdes Veronica Palm, Leif Pagrotsky och Lena Micko. Mikael Damberg flyttades upp från en suppleantplats till en ordinarie plats.

På den efterföljande presskonferensen fick Juholt frågor om hur han konkret vill förändra politiken. Han bad dock om tålamod.

– Vi ska presentera ett omfattande program om hur a-kassan och sjukförsäkringen ska förändras, sade Juholt.

– Det är ryggraden i vår välfärdsmodell.

Juholt försäkrade att han ser a-kassan som en omställningsförsäkring.

– Ingen ska kunna gå år efter år och passivt lyfta a-kassa. Ingen vill detta, sade Juholt.

Han betonade dock att staten måste ta mer ansvar för att arbetslösa får jobb eller utbildning och han anser att i dag läggs allt ansvar på den arbetslöse själv.

Annons

Juholt aviserade också en översyn av partiets skattepolitik, där framförallt avdrag och subventioner i det nuvarande skattesystemet ska tittas närmare på.

– Vi ser inte att vi behöver höja skatterna, men de behöver förändras, sade Juholt.

Partiets översyn av skattepolitiken omfattar till exempel rut- och rotavdrag. Juholt ville överhuvudtaget inte gå in på sin syn på olika skatter, till exempel en förmögenhetsskatt.

Han betonade att man inte ska ta ut en enda skattekrona mer än vad som behövs för att få tillväxt och utveckling.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons