Annons
Nyheter

SD lämnade kyrkan i protest

I dag öppnar riksdagen i sedvanlig kunglig närvaro, med statsministerns regeringsförklaring och presentationen av ministrar.
Nyheter • Publicerad 5 oktober 2010
Riksdagsledamöter för Sverigedemokraterna lämnar Storkyrkans gudstjänst inför riksdagens öppnande på tisdagen, sedan biskop i sin predikan talade om rasism och främlingsfientlighet. Partiets ordförande Jimmie Åkesson bär folkdräkt med gula byxor och hatt.
Riksdagsledamöter för Sverigedemokraterna lämnar Storkyrkans gudstjänst inför riksdagens öppnande på tisdagen, sedan biskop i sin predikan talade om rasism och främlingsfientlighet. Partiets ordförande Jimmie Åkesson bär folkdräkt med gula byxor och hatt.Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Programmet inleds traditionsenligt med en gudstjänst i Storkyrkan.

De nyvalda ledamöterna, medlemmar av kungafamiljen och gäster fortsätter sedan till riksdagshuset under högtidliga former. Bland annat spelar arméns musikkår och grenadjärer ur Livgardet paraderar.

Annons

Klockan 14 förklarar kungen riksmötet öppnat och håller sitt tal. Därpå läser statsminister Reinfeldt upp regeringsförklaringen.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson anlände till Storkyrkan iklädd folkdräkt.

– Det är Blekingedräkten. Det är ju en högtid i dag och jag ska träffa kungen och då vill jag visa respekt, sade Åkesson till TT.

Riksdagens SD-grupp lämnade den gudstjänst i Storkyrkan som hölls inför riksmötets öppnande. Det var när Eva Brunne i sin predikan började tala om rasism och främlingsfientlighet som partiledare Jimmie Åkesson och övriga sverigedemokrater reste sig och lämnade kyrkan.

– Den rasism som säger att du inte är lika mycket värd som jag, att du ska inte har samma rättigheter som jag, inte är värd ett liv i frihet, och detta av en enda grund – att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld – det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor, sade biskopen.

SD-ledaren Jimmie Åkesson ville inte kommentera partiets uttåg ur kyrkan med hänvisning till att han kände sig för upprörd.

SD-ledamoten Kent Ekeroth förklarar för Expressen på nätet varför han och riksdagsgruppen lämnade Storkyrkan under biskopens predikan:

– Kyrkan kunde inte låta bli att agitera mot SD. Vi lämnade kyrkan i protest.

"SKAM SKAM SKAM! Skam över svenska kyrkan. SKAM över Biskop Eva Brunne!", skrev Linus Bylund, ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholms stad, på mikrobloggen Twitter sedan SD-ledamöterna lämnat gudstjänsten.

Tidigare hade Bylund skrivit att stämningen i Storkyrkan var "fantastisk" och att partiledaren Jimmie Åkesson med sällskap "skiner i sina folkdräkter i kapp med silverorgeln".

Annons

– Det var lite svårt att ta biskopen på allvar när hon stod och propagerade politik, säger Erik Almqvist, SD:s pressekreterare och ny riksdagsman, till Expressen.se.

Han skrev också på Twitter: "Vidrigt politiserad kyrka som tar ställning för vänsterextremister."

– Ett av de största etikettsbrott jag har varit med om, säger Folkpartiets Johan Pehrson om SD:s uttåg ur kyrkan under biskopen Eva Brunnes predikan.

Pehrson upplevde det som att Sverigedemokraterna gick ut när biskopen refererade till den stora demonstration som hölls på Sergels torg i Stockholm i måndags.

När TT pratade med Jimmie Åkesson efter det att Sverigedemokraterna lämnat Storkyrkan uppgav han att han fortfarande skakade av upprördhet.

Han menade att biskopens tal var synnerligen olämpligt.

– Det var väldigt tydligt en attack mot oss, säger Åkesson och hänvisar till att demonstrationerna på Sergels torg i Stockholm på måndagen nämndes i talet.

– Där ropade man att jag skulle utvisas, säger han.

Enligt Åkesson var uttåget ur kyrkan spontant och inget som diskuterats i förväg. Sverigedemokraterna tänker dock fortsätta att delta i ceremonin kring riksdagens öppnande. Vad som kommer att hända om även kungen i sitt tal skulle ta upp rasism och främlingsfientlighet, kan Åkesson inte uttala sig om.

– Det vi gjorde i kyrkan var väldigt spontant. Jag är väldigt överraskad över biskopens tal och då har jag ändå varit kyrkopolitiskt aktiv under lång tid, säger han.

Annons

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund, som satt på samma bänkrad som Jimmie Åkesson och övriga partiledare, är mycket kritisk till Sverigedemokraternas agerande.

– Det är mycket olämpligt att göra på det viset. Det som biskopen talade om var alla människors lika värde och att i det skedet bryta upp från bänkarna och marschera ut som de gjorde rent demonstrativt, visar vilken grundsyn de har, säger Hägglund.

Moderaternas nuvarande gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra, tycker att det hela är exceptionellt.

– Om man blir så provocerad när någon talar om alla människors lika värde så att man reser sig och går ut, då visar man tydligt att man är ett extremparti, säger hon.

Centerns riksdagsledamöter Anders Flanking och Annika Qarlsson säger också att de upplever det som ett mycket konstigt agerande. Att de dessutom reste sig och gick ut när kungen var där gör det extra anmärkningsvärt, enligt dem.

– Det var en mycket stark predikan biskopen höll, säger Annika Qarlsson.

Även Centerpartiets ledare Maud Olofsson är kritisk till SD:s uppförande i kyrkan.

– Det är underligt att de går ut från svenska kyrkan under en predikan när man pratar om alla människors lika värde. Det är svårt att förstå vad man har emot det budskapet, säger Olofsson som tror att SD:s utmarsch var planerad i förväg.

– Om de ska gå ut varje gång de hör ett budskap som inte tilltalar dem så får de väldigt svårt att vara i Sveriges riksdag.

Biskop Eva Brunne sade efter gudstjänsten att hon var förvånad över att SD valde att lämna kyrkan under pågående gudstjänst.

Annons

– Det är alltid tråkigt när människor lämnar kyrkan för att de inte kan, vill eller orkar höra evangelium, säger hon.

På frågan varför hon tog upp rasism i sin predikan svarade Brunne:

– För att det hör till evangelium och för att det är något som förekommer i vår tid. Mitt uppdrag som biskop är att tolka evangeliet in i vår tid.

Hon gav inget rakt svar på frågan om den delen av predikan var direkt riktad till Sverigedemokraterna, men hänvisade till demonstrationen på Sergels torg.

– Det här är något som det samtalas om bland många människor och då måste jag också landa min predikan i det.

Barnsligt och omoget. Så karaktäriserade Socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin, Sverigedemokraternas uttåg ut kyrkan, till Expressens reporter utanför riksdagen.

Även LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin var upprörd över agerandet.

– Jag är skakad, sade hon.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons