Annons
Nyheter

Seko nobbade medlarbud

Problemen för tiotusentals tågresenärer fortsätter.
Fackförbundet Seko sade nej till medlarnas bud på torsdagen.
Och nu varslar andra fackförbund om sympatiåtgärder.
Nyheter • Publicerad 12 juni 2014
Foto: Johan Nilsson / TT

Parterna i den pågående tågkonflikten står långt ifrån varandra.

Under torsdagseftermiddagen presenterade medlarna sitt första förslag till en lösning. Men det blev ett nej från Sekos sida.

Annons

Janne Rudén, Sekos förbundsordförande, anser att budet helt saknar lösningar på "missbruket av timanställningar".

– Vi trodde att det skulle finnas någonting, men det är soprent, säger Janne Rudén.

Arbetsgivarorganisationen Almega sade ja. Enligt Beata Hammarskiöld, förhandlingschef vid Almega, innebar förslaget från medlarna att man skulle fortsätta att förhandla under ledning av en medlare lokalt.

– Jag är oerhört besviken. Om vi inte ska förhandla med varandra, hur ska vi då kunna lösa det här? säger hon.

Och nu varslar andra fackförbund om sympatiåtgärder.

Hotell- och restauranganställdas förbund blockerar all cateringservice till SJ från den 25 juni. Och från 07.00 den 26 juni lägger IF Metall ned allt arbete vid verkstaden på Strömma Turism & sjöfart.

Sedan konflikten inleddes i måndags förra veckan har tågtrafik med Öresundstågen i södra Sverige samt över Öresundsbron och Snälltågen mellan Malmö och Stockholm ställts in.

I tisdags trappade Seko upp konflikten med ett nytt strejkvarsel från och med midsommarafton som berör alla medlemmar som arbetar i Stockholms pendeltågstrafik och Krösatågen i södra Sverige.

Sedan förra veckan ligger också ett utökat varsel för Kustpilen i Östergötland och Småland som träder i kraft den 17 juni.

Själva tågkonflikten gäller fackets krav på ett tak på hur många timmar som tågoperatören Veolia får täcka upp med timanställda och ett centralt avtal om att timanställda, som arbetat ett år, ska erbjudas tillsvidareanställning.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons