Annons
Nyheter

Skärpta vapenbrottstraff välkomnas

Regeringen kommer inom kort att föreslå hårdare straff för vapeninnehav för att polisen lättare ska komma åt organiserad brottslighet.
Socialdemokraterna tycker att man kan gå ännu längre.
Nyheter • Publicerad 14 februari 2014

I den utredning som regeringen beställt föreslås att straffskalorna för vapenbrott skärps. Grovt vapenbrott ska ge ett till fyra års fängelse och ett nytt brott, synnerligen grovt vapenbrott, tre till sex år, föreslår utredaren Petter Asp.

Rikskriminalpolisens chef Henrik Malmquist är positiv.

Annons

– Det är ett uttryck för att lagstiftaren ser allvarligare på vapenbrott, vilket är viktigt för vårt arbete att förebygga skjutningar i det offentliga rummet som förekommer ganska mycket nu för tiden. Förhoppningsvis blir några avskräckta och de som blir tagna av polisen får strängare straff än vad som är fallet i dag.

Det är också bra att polisen därmed oftare får möjlighet att använda hemliga tvångsmedel som telefonavlyssning och tv-övervakning, anser Malmquist.

– Vi har ju haft problem med skjutningar och svårigheter med att komma åt vapen, så jag tycker att det här är angeläget, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

Hon medger att man inte kan vara säker på att skjutandet kan minska.

– Men att ta ifrån kriminella vapen är alltid en god sak för det innebär att de är mindre hotfulla och kaxiga i den verksamhet de bedriver.

Socialdemokraterna lär stödja regeringens förslag, säger partiets rättspolitiske talesperson Morgan Johansson, som länge efterlyst en skärpning.

Om polis ska kunna telefonavlyssna måste brottet någon misstänks för ge minst två års fängelse. Det vill S göra undantag ifrån.

– Vi hade helst velat se en brottskatalog där man pekar ut att den som misstänks för grovt vapenbrott ska kunna telefonavlyssnas även om minimistraffet är ett år, säger Johansson.

Ask vill att lagändringarna träder i kraft den 1 september 2014 och räknar med en snabb remisshantering så att en proposition kan läggas i vår.

Fredagens betänkande är en del i en utredning om skärpta straff mot grov organiserad brottslighet som ska vara klar i augusti.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons