Annons
Nyheter

Sprängdåd uppmärksammad nyhet

Nyheten om sprängdåden i Stockholm i lördags fick massiv internationell uppmärksamhet.
Nyheter • Publicerad 12 december 2010

"Sverige säger att Stockholmsexplosionerna var terroristbrott", förkunnade Reuters på söndagen. Många andra stora nyhetskanaler som CNN, BBC, al-Jazira med flera hade också saken högt på sina löpsedlar.

Även på polisens och Säpos presskonferens på söndagsförmiddagen fanns internationella medier representerade som trängdes med sina svenska kolleger. Detsamma gällde statsminister Fredrik Reinfeldts presskonferens om händelserna.

Annons

Nyhetsbyrån TT var ordentligt uppvaktad av ett antal mediebolag från olika länder som dels ville veta mer om själva utredningen, dels ville förhöra sig om det mejl med ljudfiler som kopplas till sprängdåden och som sändes till TT på lördagseftermiddagen, strax innan det att en bil exploderade i centrala Stockholm och en man senare sprängde sig till döds.

– Det här kommer att ge en del islamofober vatten på sin kvarn, säger Jan Hjärpe, professor i islamologi, till TT.

Han tror att det främst gäller människor som redan har en negativ bild av muslimer.

– De kommer att ta in det här mycket selektivt. Man kommer att sätta samman det här attentatet direkt med islam. Men förståndiga människor måste förstå att det snarare handlar om en enskild förvirrad person, säger han.

Hjärpe blev själv inte särskild förvånad över att det här händer i Sverige.

– Jag tänkte snarare att det är konstigt att det dröjt så länge. Vi har ju sett flera attentat i Europa där man använder sig av den här typen av språkbruk. Däremot är det uppenbart för inkompetent gjort för att det ska vara en organisation i det här fallet, säger han.  

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons