Annons
Nyheter

Sprängningen ett terroristbrott – regeringen håller presskonferens

Statsminister Fredrik Reinfeldt håller presskonferens klockan 12.30 i dag, söndag, med anledning av sprängningarna i Stockholm i går.Säkerhetspolisen har tagit över förundersökningen och brottsrubriceringen terroristbrott.
Nyheter • Publicerad 12 december 2010

Stockholmspolisen ska nu öka sin "närvaro och synlighet" vid köpcentra och på andra platser. Polisen vädjar också till allmänheten om tips.

Chefsåklagare Tomas Lindstrand leder förundersökningen. Säpo vill inte bekräfta att mejlet som kom strax innan sprängningarna är kopplat till dåden, men uppger att det är ett av de spår som undersöks.

Annons

Säpo uppger också att man inte förändrar hotbildsnivån med anledning av gårdagens händelser.

Enligt Säpo kan samverkansrådet mot terrorism komma att kallas in under dagen. I rådet samarbetar fjorton svenska myndigheter, bland andra åklagare, rikskriminalpolisen och försvarsmakten.

Chefsåklagare Thomas Lindstrand sade på presskonferensen att polisen ser "mycket allvarligt" på det som hänt. På en fråga om det skulle ses som ett "trendbrott" om det verkligen handlar om en självmordsbombare svarade Lindstrand:

– Det är absolut ett trendbrott om det är så.

Han sade att det kan finnas ett samband mellan bilen som exploderade och den döde mannen, men ville inte gå vidare in på det, eller säga något om vad polisen vet om mannen.

På frågan om hur det kom sig att polisen inte hade någon vetskap om att något kunde vara på gång svarade Lindstrand att polisen lägger ner mycket stora resurser på att bekämpa och förebygga terroristbrott.

– Det kan hända att vi missat något, sade Lindstrand och och tillade att det eventuellt skulle kunna vara någon som inte är känd sedan tidigare.

Den döde mannen är ännu inte identifierad, enligt polisen. Några uppgifter i övrigt om mannen vill polisen inte lämna ut.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons