Annons
Nyheter

Sten Tolgfors avgår

Försvarsminister Sten Tolgfors avgår på egen begäran, uppger statsministerns pressekreterare för TT.
Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd tar tillfälligt över som försvarsminister, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.
Nyheter • Publicerad 29 mars 2012

 

Försvarsminister Sten Tolgfors avgår på egen begäran, uppger statsministerns pressekreterare för TT. Statsminister Fredrik Reinfeldt och Tolgfors håller en pressträff klockan 11 i dag, enligt ett pressmeddelande.

Annons

Moderaten Sten Tolgfors tillträdde som försvarsminister 2007. Han var innan dessförinnan handelsminister 2006-2007.

Sten Tolgfors är född 1966 och är bosatt i Örebro med sin sambo och två barn.

Det är tre veckor sedan Ekot i Sveriges Radio rullade upp historien om hur Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) som konsult skulle ingå i ett projekt där en vapenfabrik skulle upprättas i Saudiarabien. Eftersom uppgiften ansågs tänja på gränserna för vad FOI fick göra bildades ett så kallat bulvanföretag, SSTI, av en FOI-anställd som skulle samordna projektet.

Att personer på Tolgfors eget departement var införstådda med projektet är klart, men enligt försvarsministerns själv kände han inte till upplägget med SSTI förrän i mars 2010, då det övergavs.

Historien ledde till att MP gjorde en anmälan till riksdagens konstitutionsutskott, en av tre mot Tolgfors den senaste tiden.

Den (S)-märkte statsvetaren Ulf Bjereld är inte särskild överraskad av Tolgfors avgång.

– Man kan väl säga att Tolgfors blev en allt för stor belastning för alliansregeringen i takt med att den här affären rullade på. Jag tror att det kan bli en lättnad, inte bara för Tolgfors personligen, utan också för statsministern.

TT: Är han ett offer eller bär han stor skuld för affären?

– Det får en utredning i efterhand visa. Det har funnits väldigt många frågetecken som Tolgfors inte kunnat räta ut. Men vilket ansvar han egentligen har haft är för tidigt att säga, säger Ulf Bjereld till TT.

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin menar att avgången är ett resultat av att Sten Tolgfors "snärjt in sig i en härva av oklarheter".

Annons

Det viktiga nu är att gå till botten med hela affären och ta reda på vad som faktiskt hänt, anser han.

– Jag utgår från att Sten Tolgfors trots att han avgår kommer till KU-förhören för att bringa klarhet i vad som hänt, säger han.

Från V hördes upprepade krav på Tolgfors avgång, senast i veckan sedan Ekot hävdat att de pengar som användes för att bilda SSTI bestod av ett lån till FOI från den militära underrättelsetjänsten Must.

En annan obekräftad, och av departementet avfärdad, besvärande uppgift rapporterades av Aftonbladet i onsdags. En tjänsteman på försvarsdepartementet påstods ha förhindrat att ett dokument om projektet diariefördes i syfte att skydda Tolgfors.

Saudiaffären har utöver den kommande granskningen i KU lett till att två förundersökningar har inletts om misstänkta brott på FOI. Dels utreder åklagarkammaren för säkerhetsmål om brott begåtts i samband med bildandet av SSTI, dels undersöker justitiekanslern om läckaget av hemliga dokument till Ekot utgör ett brott mot tystnadsplikten.

– Jag förstår att alla människor har en gräns för vad man orkar, säger Annika Nordgren Christensen, före detta försvarspolitiker (MP).

Hon kan inte säga om avgången beror på att Tolgfors faktiskt tar på sig ansvaret för affären.

– Alldeles oavsett det är det självklart att ministern har det yttersta ansvaret för sitt departement, säger hon.

– Han hade ju lindrigt sagt en väldigt svår och speciell situation med tre KU-anmälningar mot sig. Men självklart, om de hade gått bra ur hans perspektiv, om det hade blivit klarlagt att ansvarsfrågan gick i hans riktning hade det varit möjligt att komma tillbaka.

"Under de senaste veckorna har flera uppgifter framkommit om försvarsdepartementets inblandning i och kännedom om vapenaffären i Saudiarabien, uppgifter som omöjligen kunnat vara sanna samtidigt".

Annons

"Vi har därför förklarat att Miljöpartiet förlorat förtroendet för Sten Tolgfors och att han borde överväga vilket förtroende han har kvar hos svenska folket. Det har han nu gjort, och dragit slutsatserna av", säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin i en skriftlig kommentar.

– Det är uppenbart att de senaste uppgifterna blev väldigt besvärande för Sten Tolgfors, säger Peter Eriksson, ordförande i riksdagens konstitutionsutskott.

Enligt Eriksson kommer KU:s granskning av regeringens hantering av saudivapenaffären att genomföras som planerat.

– Vi har redan börjat ta in material och underlag och det fortsätter vi med i och med att det kommer fram nya uppgifter. I nästa steg kommer vi att begära in handlingar från regeringen och sedan ställa frågor till framför allt försvarsdepartementet, säger han.

Det skedet kommer enligt Peter Eriksson lite närmare sommaren eller i början av hösten.

– Här finns en människa. Med en omgivning och som sätter olika gränser. För Sten del har gränsen nu passerats. Och för det det vill jag uttrycka min respekt, säger Reinfeldt.

– Sten Tolgfors kommer att återvända till riksdagen och jag återkommer om hans efterträdare, säger statsministern.

– Jag berättade för statsministern i förra veckan att jag ville lämna. Jag kände att jag tappat energi och glädje. Jag har varit statsråd i 5,5 år. Försvarsminister i 4,5, säger Tolgfors själv.

– Uppdraget innebär att man arbetar mer eller mindre alla sin vakna tid, fortsätter han.

Han lägger till att han diskuterade frågan om att avgå redan i oktober förra året.

Annons

– Jag hade tänkt att lämna om någon månad men det blir nu i stället, säger Tolgfors.

– Jag är glad över att få ha varit en del av en försvarsmakt som jag högaktar. Men kraften börjar för min del ta slut. De sista veckornas medieuppmärksamhet blev droppen som urholkade stenen, säger Tolgfors.

Redan i oktober diskuterades att Tolgfors skulle avgå och inte ansvara för nästa stora försvarsbeslut som dras igång nu med ett förarbete av försvarsberedningen. I förra veckan meddelade Tolgfors att han ville sluta. Saudi-affären påskyndade avgången några veckor, enligt Reinfeldt.

Ersättaren ska utses i närtid, säger Reinfeldt utan att ange exakt tidpunkt. Klart är dock att efterträdaren blir en moderat.

Reinfeldt poängterade efteråt att det var Tolgfors eget beslut och påminde om att statsråd också är människor.

– För mig är det väldigt påtagligt att jag arbetar med människor som har svåra och ansvarsfulla uppgifter, med känslor och en omgivning, som har barn och som sätter egna gränser för vad arbetet är värt. Gränserna ser olika ut för olika människor och för Sten hade gränsen passerats. Det måste jag ha respekt för, säger han.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons