Annons
Nyheter

Stor reslust bland svenskarna

Sommarens utlandsresor gav mersmak. Svenskarna har knappt kommit innanför dörrarna på jobbet efter semestern innan nästa resa är planerad för att under några dagar fly undan höstmörkret.
Nyheter • Publicerad 26 augusti 2010
Foto: Mel Evans

– Reseintresset är stort. Vi har 20 procent fler bokningar i höst jämfört med förra året, säger Airtours informationschef Stefan Chatzopoulos.

Även andra researrangörer som Ticket känner av ett rejält uppsving trots att den svenska sommaren varit ovanligt varm och skön. Ticket rapporterar om en ökning med 30 procent på weekendresorna och för populära resmål som Barcelona, Mallorca och London har bokningarna ökat med närmare 70 procent jämfört med förra året.

Annons

Det är framförallt de lite äldre svenskarna som vill ut och röra på sig.

– Det är 40-talisterna som vill ut i Europa för att se sig om, uppleva och shoppa. Det är de traditionella storstäderna som Rom, Paris, London, men framförallt Barcelona, som lockar mest. Lite överraskande så har vi en otrolig passagerarutveckling till Aten med en ökning på 450 procent. Det har ju rapporterats om oroligheter och problem i Aten, men det verkar som om uppståndelsen gjort svenskarna nyfikna på staden, konstaterar Stefan Chatzpoulos.

Många resenärer satsar på att försöka hitta fyndresor i sista minuten. Men för de populäraste resmålen som Barcelona gäller det att boka i tid om man ska hitta bra boende och prisvärda flygbiljetter.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons