Annons
Nyheter

Stora skillnader för preventivmedel

Hur mycket en ung kvinna får betala för preventivmedel varierar stort över landet. Forskare är nu starkt kritiska till att inte fler landsting subventionerar mer och på Sveriges kommuner och landsting ser man nu över sina rekommendationer.
Nyheter • Publicerad 4 juli 2012

– Kostnaden för exempelvis p-piller kan variera med flera hundra kronor beroende på bostadsort, det är mycket orättvist. Sverige borde liksom Norge och Finland ha en nationell plan för det här, speciellt som antalet aborter är högre här, säger Åsa Regner som är generalsekreterare på Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU).

Nu bestämmer alla landsting och regioner själva hur mycket de ska betala för ungdomars preventivmedel. I Örebro och Norrbotten subventioneras exempelvis alla former av preventivmedel upp till 25 år medan Västerbotten inte subventionerar något alls. Det kritiseras starkt av sex framstående forskare som kräver att landstingen börjar subventionera mer i stället för att som nu dra in på subventionerna.

Annons

– För unga kan den här kostnaden vara mycket betydelsefull. De ungdomar som inte har råd med preventivmedel finns oftast bland dem med flest aborter. Att landstingen subventionerar så olika är mycket allvarligt, säger Lena Marions som är docent i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet.

Forskarna kritiserar även landstingens samarbetsorganisation, SKL, och menar att organisationen hjälper landstingen och regionerna att försämra ungdomssubventionerna. Det eftersom SKL inte vill subventionera preventivmedel som inte ingår i högkostnadsskyddet. Men SKL håller inte med om kritiken och menar att även de ser problemet.

– Det finns många anledningar att det borde vara mer lika och vi håller just nu på att se över om det går att få till mer enhetliga subventioner, säger Göran Stiernstedt som är chef för avdelningen vård och omsorg på SKL.

Fakta: Så här subventionerar landstingen och regionerna

Maxålder och metoder som subventioneras:

Stockholm 22 P–stavar, p–ring, p–plåster, spiral och en del p–piller

Uppsala 19 Bara de som ingår i högkostnadsskyddet

Södermanland 24 Alla preventivmedel

Östergötland 19 Bara de som ingår i högkostnadsskyddet

Jönköping 19 Alla preventivmedel

Kronoberg 19 Alla preventivmedel

Kalmar 20 Alla preventivmedel

Gotland 19 P–stavar, spiral och en del p–piller

Blekinge 19 Alla preventivmedel

Skåne 20 Bara de som ingår i högkostnadsskyddet

Halland 19 Bara de som ingår i högkostnadsskyddet

Västra Götaland 19 Alla preventivmedel

Värmland 25 Bara de som ingår i högkostnadsskyddet

Örebro 25 Alla preventivmedel

Västmanland 24 I första hand de som ingår i högkostnadsskyddet

Dalarna 19 Bara de som ingår i högkostnadsskyddet

Gävleborg 19 Bara de som ingår i högkostnadsskyddet

Västernorrland 22 Bara de som ingår i högkostnadsskyddet

Jämtland 24 Alla preventivmedel

Västerbotten – Inga alls

Norrbotten 25 Alla preventivmedel

Källa: Merck Sharp & Dohme (TT)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons