Annons
Nyheter

Svåra tider för äktenskapsförordet

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har ett. Men äktenskapsförordens popularitet dalar, trots att allt fler svenskar gifter sig.
Nyheter • Publicerad 31 augusti 2010

Experter är förvånade över utvecklingen, och advokat Leif Silbersky hör till dem som menar att man bör göra allt för att slippa bråk i samband med separationer.

– Äktenskapsförord är bra eftersom de bidrar till att klargöra vilken egendom som tillhör vem vid exempelvis en skilsmässa, säger han.

Annons

Silbersky berättar att han varit med om åtskilliga fall där det uppstått problem just för att äktenskapsförord saknats.

– Människor har en tendens att tappa sitt sunda förnuft i samband med skilsmässor och arvsskiften. Det är också därför jag ger rådet att människor bör skriva testamenten.

Antalet äktenskapsförord ligger nu på ungefär samma nivå som på 90-talet. Men andelen gifta par som skriver äktenskapsförord har minskat från omkring en tredjedel till en femtedel. Orsaken till den sjunkande andelen är att allt fler gifter sig.

En granskning av 193 skilsmässor som nyligen gjorts visar dock att bara tolv procent av paren använde sitt äktenskapsförord. De flesta delade sina tillgångar lika.

– De som har delat lika är nöjda, säger docenten i civilrätt Margareta Brattström, som gjort undersökningen, till Ekot i Sveriges Radio.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons