Annons
Nyheter

Svenskar i gisslandrama

Svenska fångvaktare har släppts efter ett blodigt gisslandrama på ett haitiskt fängelse, uppger UD för TT.
Nyheter • Publicerad 18 oktober 2010

Sex svenskar och en amerikan togs som gisslan när fångarna på Haitis största fängelse gjorde uppror på söndagen. Fångarna rusade mot utgången med svenskarna som mänskliga sköldar. Omkring dem ven skotten.

När haitisk polis med hjälp av FN gjorde en inbrytning i fängelset lyckades gisslan göra sig fri och springa ut ur fängelset, säger Sara Kvarnström, pressekreterare vid Rikspolisstyrelsen till TT.

Annons

Svenskarna fördes i säkerhet hos FN-missionen. Ingen av dem har fått allvarliga skador.

Två fångar dödades när de försökte fly och en trampades ihjäl under flykten, rapporterar amerikanska medier.

På besök i fängelset

I den svenska gruppen ingick fyra poliser, en kriminaltekniker och en fångvårdare. En amerikansk fångvårdare togs också som gisslan. Tre av de svenska poliserna ingår i FN-styrkan Minustah.

Svenskarna var på besök i Haitis största fängelse, Nationalfängelset i Port-au Prince som hyser 1 500 fångar. Klockan var halv 11 på förmiddagen när de omringades av fångarna som rusade mot fängelseporten. Utanför fanns polisen.

Skottlossning utbröt och fångarna använde svenskarna som mänskliga sköldar när de försökte ta sig ut.

45 dramatiska minuter

En av svenskarna träffades av blyhagel i bröstet, men skadades inte illa. De övriga fick mindre skador som skrapsår och svullnader. De lyckades ta skydd från kulregnet och när polisen bröt in flydde de. Dramat varade i omkring 45 minuter.

Sverige hjälper till med att bygga upp rättsväsendet i det jordbävningsdrabbade Haiti. Tre experter från polisen och fyra från Kriminalvården finns på plats i landet. Biträdande chef för hela FN:s polisstyrka i Haiti, omkring 2 200 poliser, är svensken Fredrik Bjerkeborn, tjänstledig från Skånepolisen.

Rättsväsendet på Haiti drabbades hård av jordbävningskatastrofen. Tusentals fångar rymde när fängelser förstördes av jordbävningen.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons