Annons
Nyheter

Taxan på Öresundsbron får höjas

Protesterna hjälpte inte.
Priserna för tågtrafiken över Öresundsbron får chockhöjas.
– Det är djupt oroande, säger riksdagsmannen Leif Jakobsson (S) från Malmö.
Nyheter • Publicerad 7 december 2010

Frågan om tågtaxan över bron behandlades på tisdagen i riksdagens trafikutskott. Bakgrunden är Trafikverkets förslag om att upphäva det tidigare riksdagsbeslutet om att priserna över bron skulle hållas låga.

Enligt förslaget ska en avgift på 650 kronor tas ut för varje tåg som passerar bron. Höjningen befaras bli uttagen på resenärerna, som kan komma att få betala 40 procent mer för en biljett.

Annons

– Det här är ett dråpslag för kollektivtrafiken och för hela Öresundsintegrationen, säger Leif Jakobsson.

Motståndet till förslaget är massivt och har enat regionalpolitiker över blocken, och rektorer för högskolor och universitet i Skåne har vädjat till utskottet.

Men det var förgäves. Trafikutskottet bestämde att tågavgiften får höjas, det slutliga beslutet tas i en riksdagsomröstning den 21 december.

– Nu har vi fram till dess på oss att övertyga riksdagsledamöterna att säga nej. I andra hand om att om att få ned avgiften till mer rimliga nivåer, säger Mats Persson (FP), regionråd i Region Skåne.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons