Annons
Nyheter

Terrorhot ger nya resråd

Svenska UD ändrar sina resråd inom Europa på grund av terrorhotet och manar svenskar till ökad vaksamhet.
Nyheter • Publicerad 4 oktober 2010

På grund av det ökade hotet om terrordåd i Europa uppmanar nu även svenska UD till "ökad vaksamhet och allmän försiktighet". Liksom exempelvis USA och Storbritannien avråder man dock inte från resor.

UD skriver på sin hemsida att resenärer bör vara på sin vakt "på offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, i butikscentra och på andra platser med större folksamlingar".

Annons

Man bör också hålla sig informerad om utvecklingen där man är och följa lokala myndigheters säkerhetsanvisningar.

UD:s resekommendation gäller Europa i största allmänhet.

– Vi har inte gjort som vissa andra och pekat ut vissa europeiska länder, utan gjort en ganska allmän försiktighetsvarning, där vi också pekar på vad de lokala myndigheterna ger för anvisningar, säger kommunikationschef Cecilia Julin.

Eftersom UD inte regelrätt avråder från resor innebär den förändrade rekommendationen inte att resenärer har rätt att avboka exempelvis en paketresa, säger Julin.

Brittiska UD valde i söndags att höja risken för terrordåd i tre europeiska länder: Frankrike, Tyskland och Sverige. I Frankrike och Tyskland bedöms terrornivån som "hög" medan den för Sverige beskrivs som "allmän".

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons