Annons
Nyheter

Trögt för Saabs återstart

Glädjen över Saab Automobiles återstart har bytts mot frustration.
Försäljningen går trögare än många trott och nu sänker Saabhandlarna i Sverige säljmålet ordentligt.
Nyheter • Publicerad 28 oktober 2010

– Det har överraskat oss alla, från fabrik till återförsäljare, säger vd:n för Saabs återförsäljarförening, Peter Hallberg.

Optimismen var stor i våras när fabriken drog igång igen efter att ha stått helt stilla i nära två månader. När 9-5 lanserades på försommaren var tongångarna fortsatt muntra.

Annons

– Men efter sommaren kände vi att det inte skulle bli så enkelt, säger Peter Hallberg.

Den försäljningsboom som det både hoppats och planerats för hade inte kommit igång.

– Vi missbedömde tiden det tar att bygga upp ett förtroende. Vi förlorade mycket tempo när vi låg nere. Konkurrenterna stod inte stilla, utan passade givetvis på. Folk har hunnit skaffa nya kontakter, säger Peter Hallberg.

De svenska Saabhandlarna har därför sänkt sitt säljmål för i år. Tidigare trodde man på uppemot 12 000 sålda bilar. Nu ser det ut att landa på runt 9 000 bilar, enligt Hallberg.

– Försäljningen går bättre vecka för vecka, men det är från låga nivåer, säger han.

Med tanke på att Sverige traditionellt varit bland Saabs tredje största marknader och sedan återstarten gått bättre än många andra marknader är frågan om det globala försäljningsmålet på 45 000 bilar går att nå upp till. I USA – Saabs största marknad – har Saab nyligen sänkt prognosen från 15 000 till 10 000 bilar.

Fabriken i Trollhättan kör maxfart på ett skift och ett andra skift införs tidigast i slutet av året. Allt hänger på hur efterfrågan ser ut.

– Det är inga problem med leveranser av bilar, säger Peter Hallberg.

När Spyker Cars och Saab Autombiles rapport för tredje kvartalet kommer på fredagen väntas besked om såväl försäljningen som ekonomin. Första halvåret gick bolaget back med 139 miljoner euro, motsvarande nästan 1,3 miljarder kronor. Att 2010 lär sluta på förlust är ingen hemlighet. Enligt planen kommer inte Saab att gå med vinst förrän 2012. Kassan är ännu välfylld med pengar från försäljningen av verktyg till kinesiska BAIC och EIB-lån.

Nästa år kommer två nya modeller, 9-4 X, som premiärvisas på bilsalongen i Los Angeles den 17 november, och Saab 9-5 kombi.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons