Annons
Nyheter

Utredare avråder från civilkuragelag

Att inte hjälpa någon som befinner sig i uppenbar livsfara bör kunna straffas med böter eller fängelse i högst två år, föreslår en utredning.
Men utredaren avråder samtidigt regeringen från en "civilkuragelag".
Nyheter • Publicerad 11 mars 2011

I många länder, bland annat i våra nordiska grannländer, finns det en lag om att man måste gripa in och hjälpa nödställda. Handlingspliktsutredningen har haft i uppdrag att se över om Sverige behöver en sådan lag, och lägga fram ett förslag till lagstiftning.

Utredaren Olle Abrahamsson, rättschef på justitiedepartementet, lämnar på fredagen betänkandet till justitieminister Beatrice Ask. Samtidigt som han presenterar ett möjligt lagförslag så avråder han regeringen från att införa en sådan lag.

Annons

I de länder där sådan lag finns har den fått knappt märkbar effekt. De som inte griper in och hjälper till skulle inte ändra sitt beteende om det vore straffbart. Det är dessutom risk att viljan att vittna minskar om folk riskerar att åtalas för att inte ha hjälpt en nödställd, säger han till Dagens Nyheter.

Han påpekar också att studier från USA visar att det är fler som dör i försöken att rädda nödställda, än som räddas till livet.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons