Annons
Nyheter

Varm avslutning på regnrik juni

Lagom till semestern väntar vackert väder efter en juni som var den kallaste och regnigaste på många år.
– Men jag skulle inte ställa undan paraplyet riktigt än, säger meterologen Lovisa Andersson.
Nyheter • Publicerad 1 juli 2012

Sista juni blev den andra dagen under hela månaden som temperaturen drog sig över 25 grader. På Ölands norra udde uppmättes 26 grader under lördagen.

Annars regnade månaden bokstavligt bort. I år föll cirka 270 procent mer regn än den genomsnittliga nederbörden för juni.

Annons

Mälardalsregionen och flera områden kring Vättern fick två–tre gånger så mycket regn som normalt. Allra mest regnade det i Klövsjö i Jämtland som fick hela 194,8 millimeter. Även Uppsala slog regnrekord med 121 millimeter.

– Det bildades lågtryck nere på kontinenten som kunde dra in över Sverige och det har inte funnits några högtryck som parkerat över oss, säger Lovisa Andersson på SMHI.

På söndagen var åska och regn på väg från Kalmar och Småland till Värmland och vidare österut. Men nästa vecka blir det varmare och soligare, även om SMHI varnar för lokala regnskurar.

– Då handlar det mer om klassiskt sommarväder, säger Andersson.

Om det regnat i Sverige har det varit desto varmare i centraleuropa. Varningar för extrem värme över 35 grader har utfärdats i bland annat Polen och för Balkanområdet. (TT)

Fakta: Juniväder

Eftermiddagstemperaturen under mitten av juni ligger normalt på runt 20 grader i Götaland och Svealand, och runt 18 grader i Norrland.

I Stockholm och Stora Högarna blev juni månad den blötaste sedan 1786.

Upp mot 30 graders värme under juni brukar ses som rekordvarmt.

Under den kommande veckan väntas stadigare väder, sol och lokala skurar. Temperaturerna väntas ligga på 15–20 grader.

Källa: SMHI (TT)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons