Annons
Nyheter

Varning för influensavåg

Nu ökar antalet rapporterade influensafall. Smittskyddsinstitutet varnar för att vi kan vara på väg mot en influensavåg.
– Vi har sett en ökning som indikerar att epidemin är på gång, säger SMI:s Annika Linde till TT.
Nyheter • Publicerad 27 januari 2012

Barn tvingas vara hemma från skolorna, vuxna sjukskriver sig och till och med statsministern Fredrik Reinfeldt låg på fredagen däckad i sitt hem. Ingen går säker när det råder förkylningstider i Sverige. Men det är inte vinterkräksjukan eller den omtalade mykoplasman som oroar Smittskyddsinstitutet. Det gör i stället influensan. Viruset tog fart efter jul och ökade rejält genom det kyliga väderomslaget. Förra veckan rapporterades 40 nya influensafall av den dominerande typen A(H3), att jämföra med 13 fall veckan innan. En rejäl stegring jämfört med samma period föregående år.

– Influensan sprids bäst när det är torrt och kallt. Det finns det som talar för att det blir en ordentlig topp i år, säger statsepidemiologen Annika Linde.

Annons

Totalt har 140 influensafall rapporterats sedan i höstas. Enligt SMI finns viruset i hela landet och det är främst små barn och vuxna som hittills insjuknat. Snart riskerar även den äldre befolkningen att drabbas och Annika Linde säger att de inom riskgrupperna som ännu inte vaccinerat sig borde göra detta.

– Det är hög tid nu. I de fall vi fått in än så länge rör det sig huvudsakligen om små barn och vuxna under 65 år, så influensan har ännu inte nått den äldre generationen. Men förr eller senare har vi den på ålderdomshemmen. Vaccination kan då göra skillnad mellan liv och död, säger hon.

En faktor som kan påverka att influensan sprids kraftigare i år är att den tidigare säsonger slagits ut av svininfluensan, men nu i år kommit tillbaka.

Förekomsten av mykoplasma, de bakterier som gett många hosta och andningsbesvär i vinter, väntas snart stagnera, vilket även det kan skapa utrymme för influensan, menar Linde.

SMI vill dock avvakta ytterligare en vecka innan de med större säkerhet kan säga när årets influensatopp nås och om den kan bli lika kraftig som toppåret 2009.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons