Annons
Nyheter

Varning kom före sprängningarna

Försvarsmakten hade kännedom om att något skulle hända på Drottninggatan i Stockholm. En anställd varnade en bekant före sprängningarna.
Men försvaret förnekar att man känt till dåden i förväg.
Nyheter • Publicerad 12 december 2010

Några timmar före explosionerna i centrala Stockholm skickades varningen från en försvarsanställd, uppger en mycket trovärdig källa för TT. Varningen innehöll uppgifter om att något allvarligt skulle hända på Drottninggatan.

Varningen löd ungefär: Om du kan, undvik Drottninggatan i dag. Det kan hända mycket där. . .bara så du vet, enligt uppgift till TT.

Annons

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, pekar på svårigheterna med att hantera uppgifter om den här typen av attentat.

– Om man vidtar åtgärder måste man spärra av och utrymma stora delar av centrala Stockholm. Det är möjligt att genomföra, men det handlar om hur pålitlig informationen är, säger han och tillägger:

– Det kan ju finnas information som är tillräcklig för att en person ska varna en bekant, men inte tillräcklig för att tömma hela centrala Stockholm.

Uppgiften kommer, om den stämmer, att komma fram i ljuset förr eller senare, tror Wilhelm Agrell.

– Har det funnits varningsinformation inom underrättelsesystemet, då kan vi räkna med att detta kommer att bli känt. Jag betraktar det som uteslutet att sådan här information skulle kunna städas bort.

Försvarets informationsdirektör Erik Lagersten låter hälsa att myndigheten inte haft information i förväg.

"Försvarsmakten har inte i förhand känt till planerna på eller omständigheter kring de inträffade händelserna. Om så hade varit fallet hade Säpo som ansvarig myndighet i denna typ av ärenden omedelbart informerats", säger han i ett uttalande.

Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, blir mycket förvånad när han får höra om varningen från en försvarsanställd.

– Jag ställer mig tveksam till de här uppgifterna, men är de sanna så är det väldigt allvarligt, säger han.

John Daniels, säkerhetschef i den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, hänvisar till uttalandet från Försvarsmakten.

Annons

– Vi har inte känt till hotet före explosionerna. Meljet kom tio minuter innan det sprängdes och det fanns inga uppgifter om tid och plats, säger Tina Israelsson, informationssekreterare vid Säpo, till TT.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och försvarsminister Sten Tolgfors, båda (M), avböjde att kommentera uppgiften om att någon inom Försvarsmakten varnade för att vistas på Drottninggatan.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons