Annons
Nyheter

Volvo och Scania nyanställer igen

Kunderna börjar komma tillbaka till de svenska lastbilstillverkarna.
Både Scania och Volvo vill nyanställa. Men man börjar med tidsbestämda jobb på i första hand sex månader. Sedan görs en ny avstämning.
Nyheter • Publicerad 24 augusti 2010

I Scanias fall handlar nysatsningen om 500 jobb i Europa, varav hälften hamnar i Sverige. 100 av de jobben placeras i Oskarshamn medan resten fördelas mellan Södertälje och Luleå.

I Volvos fall plockas omgående cirka 200 personer in på fabriken i Tuve i Göteborg, enligt besked på tisdagen.

Annons

Volvos motiv till att inte erbjuda fast anställning för de cirka 200, beror på osäkerhet kring hur marknaden kommer att utvecklas, enligt fabrikschefen Johan Jinhage.

Volvokoncernen som helhet har ökat produktionstakten under året och personalstyrkan har vuxit med runt tusen personer det första halvåret. VD Leif Johansson aviserade för en månad sedan att det troligen behövs ytterligare ett tusental personer, varav en tredjedel i Sverige.

Scania planerar för sin del att öka produktionstakten i höst och har redan ökat personalstyrkan, före tisdagens besked.

– Vi nyanställde 500 personer före sommaren och gick då ut till dem som hade jobbat hos oss förut på kontrakt som inte förlängdes under finanskrisen. Omkring 70 procent av dem tackade ja, säger Hans-Åke Danielsson, presschef på Scania.

Även i det fallet handlade det om visstidsanställningar.

I Scanias fall är det exporten till länderna utanför Europa som motiverar nyanställningen.

– Normalt brukar 70-75 procent av vår export gå till Europa. Nu går omkring 50 procent till länder utanför Europa. Det är första gången i modern tid, säger Danielsson.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons