Annons

2,5 miljoner för nytt kyrktak

på rätt väg. Taket på Södra Sandsjö kyrka har varit i behov av omläggning under lång tid. Nu är arbetet värt 2,5 miljoner kronor i gång. – Vi har stått handlingsförlamade men nu är vi på rätt väg, säger kyrko-nämndens Karl-Gustav Sjökvist.
Tingsryd • Publicerad 29 oktober 2012
Alexander Wågh och Fredrik Stansert arbetar på hög höjd.
Alexander Wågh och Fredrik Stansert arbetar på hög höjd.Foto: 
Nödvändigt Vaktmästaren Gert Fabiansson håller med Karl-Gustav Sjökvist om att takomläggningen var ytterst nödvändig för kyrkans välmående.
Nödvändigt Vaktmästaren Gert Fabiansson håller med Karl-Gustav Sjökvist om att takomläggningen var ytterst nödvändig för kyrkans välmående.Foto: Emelie Olsson
Kyrkan i Södra Sandsjö stod färdig 1836. Taket har behövt en omläggning under många år, men först nu kostar man på omläggningen för 2,5 miljoner kronor.
Kyrkan i Södra Sandsjö stod färdig 1836. Taket har behövt en omläggning under många år, men först nu kostar man på omläggningen för 2,5 miljoner kronor.Foto: 
Arbetet förväntas vara färdigt innan första advent. Än så länge har omläggningen av den norra sidan påbörjats.
Arbetet förväntas vara färdigt innan första advent. Än så länge har omläggningen av den norra sidan påbörjats.Foto: 

Församlingarnas dåliga ekonomi har gjort att nödvändigt arbete dragit ut på tiden. Men nu är man enligt Karl-Gustav Sjökvist på gång igen och senast i raden av påkostade arbeten är takbytet i Södra Sandsjö. På sina håll har rötskador uppstått och arbetet är omfattande.

– Jag är glad över att vi kan investera i det här. Det skulle ha gjorts långt tidigare, men pengarna har inte funnits. Problemet är att det blir större arbeten ju längre tiden går, säger Karl-Gustav Sjökvist.

Annons

När hela renoveringen är färdig ska taket ha fått ny papp, skifferplattorna ska ha lagts på plats och tvättats och stuprännorna ska ha reparerats. Dessutom har korset och dess kula på kyrktornet klätts med nytt bladguld. Totalt kommer renoveringen att kosta församlingen 2,5 miljoner kronor.

Prästgården i Södra Sandsjö såldes förra året och det är tack vare försäljningen som renoveringen kommit till stånd.

– När vi kom fram till att sälja av prästgårdar i pastoratet bestämdes att pengarna i första hand skulle gå till den egna församlingen. Det är en bra lösning eftersom det är väldigt tufft för små kyrkor. Det är inte lätt att hålla i gång verksamheten där medlemmarna är få. De är ju från dem inkoms-ten kommer, säger Karl-Gustav Sjöqvist.

Den norra sidan av kyrktaket är så gott som färdig. Hur omfattande arbetet med den södra sidan blir är dock oklart. Karl-Gustav Sjöqvist menar att rötskadornas omfattning upptäcks först när skifferplattorna plockats bort. Förhoppningen är dock att arbetet ska vara färdigt till första advent.

Arbetet med kommunens kyrkor har blivit lidande på grund av dålig ekonomi. Det har dock inte bara satsats på Södra Sandsjös kyrktak den senaste tiden. De senaste åren har omkring fem miljoner kronor också lagts på nya värmesystem.

”Jag är glad över att vi kan investera i det här. Det skulle ha gjorts långt tidigare, men pengarna har inte funnits.”

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons