Annons

63 förlorar jobben när Jitech varslar

Nu förlorar ytterligare 63 personer i Tingsryd sina jobb. Bakom tilltaget ligger kraftfulla nedgångar på efterfrågan.
– Vi ser ännu inte botten i det här, säger Jitechs vd Roland Johnsson.
Tingsryd • Publicerad 11 oktober 2012
Roland Johnsson är Jitechs vd.
Roland Johnsson är Jitechs vd.Foto: Linn Hedesström Blad

Höga berg och djupa dalar. Så har det sett ut för Jitech de senaste fem åren. Efter ett par år av framgång tvingas industriföretaget i Tingsryd återigen till varsel.

63 kollektivanställda tvingas gå på grund av den sviktande marknaden.

Annons

– Vi måste anpassa oss till verkligheten när det ser ut som det gör. Det är jättetråkigt, men det är såhär det ser ut, säger Roland Johnsson.

Företaget tog stor skada vid lågkonjunkturens start hösten 2008 och över hälften av de anställda tvingades gå. Därefter har Tingsrydsföretaget sakta klättrat uppåt och 2010 anställdes 70 personer i väntan på planerad expansion.

Så sent som förra sommaren beskrevs företagets framtid som ljusnande och nyrekryteringarna avlöste varandra.

Nu är verkligheten en annan. I går stod det alltså klart att 63 av de totalt 178 anställda tvingas gå.

– Det är enkom kollektivanställda. På tjänstesidan är vi så slimmade sedan förra lågkonjunkturen att vi inte kan göra mer.

Är fler åtgärder att vänta?

– Vi vet fortfarande inte vad som kommer att hända. Vi ser ännu inte botten i det här och det kan bli ytterligare sänkningar. Det vi ser i dag är att vi går från 290 till 210 miljoner i årsvolym.

Vad händer den närmaste tiden?

– Sänkningen kommer att ske successivt de närmaste månaderna. Förhandlingar med facket ska påbörjas och därefter får vi se turordningen. Det här är väldigt tråkigt, men det är verkligheten.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons