Annons

Älmeboda är ett knepigt fiberfall

Bredbandsföreningen Älmeboda Fiber vill att även tätorten Älmeboda ska få ingå i föreningen. Men det är oklart om gällande regler tillåter att kommunen och länsstyrelsen beviljar bidrag för anslutna fastigheter inom en tätort.
Tingsryd • Publicerad 17 mars 2011

– I alla fall är detta ännu inte prövat av länsstyrelsen. Just nu kommer de inte heller att pröva en ansökan från Älmeboda Fiber. Det finns nämligen som bekant inga bidragspengar som föreningen skulle kunna ansöka om, säger Tingsryds kommunalråd Arne Karlsson (M).

Bidragspengar ifråga ska satsas på fiberföreningar ute på landsbygden. Så är det sagt.

Annons

Men Älmeboda Fiber anser att man inte klarar utbyggnaden av fibernätet inom sitt område om man inte också tar med Älmeboda samhälle (74 invånare).

Det rör sig så att säga om ett slags moment 22 eller någon form av byråkratiskt dödläge. För att skapa klarhet måste föreningen ansöka om pengar. Då kan saken prövas mot gällande regler. Men eftersom länsstyrelsen saknar statliga bidragspengar att fördela så görs ingen prövning.

Det var ungefär det svaret som Tingsryds kommunstyrelse fick när bland andra landbygds­direktör Stefan Carlsson var på besök för några veckor sedan.

– Vi är beredda att ge vårt kommunala bidrag om länsstyrelsen beviljar bidrag enligt reglerna i landsbygdsprogrammet, säger Arne Karlsson.

Men länsstyrelsen beviljar inga bidrag just nu för att det inte finns pengar.

Det är Älmeboda, Rävemåla, Konga och Fridafors som inom kommunen skulle kunna hamna i samma situation. I övriga orter finns utbyggda och utbyggbara fjärrvärmenät som med automatik innebär möjlighet för bredband med fiberkabel genom samförläggning.

Älmeboda som ett knepigt fiberfall behandlas nästa vecka av kommunstyrelsen.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons