Annons

Andra bullar när skomakare Panov drar västerut

Det är rysk småstadsstämning i ett småländskt församlingshem.
Julen i sekelskiftet mellan 1800- och 1900-talen är här och skomakaren känner lukten av nybakat bröd. Snart lämnar han Linneryd med färska vetebullar och sitt följe för gästspel i Väckelsång, Urshult och ända borta i Ryd.
Linneryd • Publicerad 2 december 2019
Bagaren utspisar allmänheten. Men de färska bullarna är knappt tinade under repetitionen i Linneryds församlingshem. Bagaren (Erland Johansson), stadskvinnan (gruppens nykomling Maria-Therese Davidsson) och skomakare Panov själv (Anders Hedlund) tappar inte fattningen utan spelar med.
Bagaren utspisar allmänheten. Men de färska bullarna är knappt tinade under repetitionen i Linneryds församlingshem. Bagaren (Erland Johansson), stadskvinnan (gruppens nykomling Maria-Therese Davidsson) och skomakare Panov själv (Anders Hedlund) tappar inte fattningen utan spelar med.Foto: Per Ohlsson

De satte upp pjäsen förra året, men höll sig hemma på östfronten då. Nu tänker de vidga vyerna och låta den gamle skomakaren inte bara möta Guds ställföreträdare och många andra skepnader, utan också ta honom med ut på vallfärdsresa runt om i bygden.

Julspelet ”Pappa Panvos stora dag” är redo för decemberturné. Sebastian Karlsson står för regi, Magnus Signér är agerande berättare, Anders Hedlund spelar den ledande karaktären och även i övrigt är det lokala förmågor som fyller på i små och stora roller.

Annons

– Vi har haft föreställningar såhär års även tidigare, men då har det varit traditionellt julevangelium som gällt. Men förra året kom jag att tänka på den här berättelsen, om en julafton för länge sedan. Jag har nämligen spelat den tidigare med konfirmander inne i Växjö, säger församlingspedagog Magnus Signér.

”Pappa Panovs stora dag” visades 2018 för skolelever i Linneryd, Konga och Rävemåla samt för en pensionärsgrupp hemma i Linneryd. Nu känner sig ensemblen varm i sekelskifteskläderna och drar västerut i kommunen. Nypremiären är förlagd till Väckelsång och sedan vågar sig det resande teatersällskapet ännu längre bort mot församlingshemmen i Urshult och Almundsryd.

Anders Hedlund spelar pappa Panov för andra året i rad. Även Johanna Nickel är varm i kläderna i den juliga uppsättningen av Leo Tolstojs saga.
Anders Hedlund spelar pappa Panov för andra året i rad. Även Johanna Nickel är varm i kläderna i den juliga uppsättningen av Leo Tolstojs saga.Foto: Per Ohlsson
”I samband med att vi satte upp Dackefejeden härom året så lurade de fram mig ur kulisserna”, berättar Eva Wilén Karlsson, som tidigare hållit sig bakom scenen.
”I samband med att vi satte upp Dackefejeden härom året så lurade de fram mig ur kulisserna”, berättar Eva Wilén Karlsson, som tidigare hållit sig bakom scenen.

Det är jul och den åldrige och ensamme skomakaren Panov väntar ivrigt på en speciell gäst, ett besök från mer lodrät horisont kan man lugnt påstå.

Sebastian Karlsson förtydligar:

– Pappa Panov hör en röst, ett förebud om ett besök. Ja, det är Gud som hör av sig i drömmen, men saker och ting blir inte riktigt som han tänkt sig.

Leo Tolstoj har faktiskt hämtat sin stämningsfulla barnberättelse ur en fransk saga av Ruben Saillens. I originalet är huvudpersonen en gammal skomakare som heter Père Martin, men det är en annan historia och i Tingsryd är det rysk sekelskiftesmiljö (1800-1900) som fått genomslag.

Teaterentusiasten Lars-Olof Arvidsson sopar bland annat gator i jul.
Teaterentusiasten Lars-Olof Arvidsson sopar bland annat gator i jul.Foto: Per Ohlsson

Laguppställningen består av spelare med lite olika erfarenhet av scenliv, men alla med koppling till Tingsryds pastorat och i första hand till de östra delarna. Det är också pastoratet som står som producent för föreställningen.

– Jag har varit inblandad i Ljungbyrevyn tidigare. Då sydde jag kläder och höll till i bakgrunden, men i samband med att Sebastian satte upp ”Dackefejeden” härom året så lurade de fram mig ur kulisserna, berättar Eva Wilén Karlsson.

Det är en av de första återträffarna nådens år 2019 och ett nytt ansikte syns på andra våningen i Linneryds församlingshem där gänget, åtta personer totalt, samlas för att repetera manus, nöta repliker och lägga upp turnéplaner.

– Jag håller på mycket med musik och under min utbildning var jag med i flera musikaler. Och helt ny är jag inte här heller. Jag hakade på när påskspelet ”Agnus Dei” sattes upp på olika platser i kommunen. Då var jag med och både skrev musik och stod på scenen, berättar Maria-Therese Davidsson, som bland annat är körledare till vardags.

Annons

Lars-Olof Arvidsson från Nöbbele har ett par olika roller, och långvarigt intresse av teater.

– Förr hjälpte jag till när Riksteatern kom på besök med sina uppsättningar. Jag har till och med ledsagat stjärnor till utedasset med hjälp av ficklampa och jag har varit med och staterat när ”Raskens” spelades in för tv, med Sven Wollter, Gurie Nordwall och Viveka Seldahl och alla de där. Då spelade jag bonddräng med en enda framtand och nersvärtade gaddar i övrigt. Den här gången är jag gatsopare, bland annat, berättar han.

Spegel, spegel. Eva Wilén Karlsson, Magnus Signér, Anders Hedlund och Johanna Nickel synar detaljerna.
Spegel, spegel. Eva Wilén Karlsson, Magnus Signér, Anders Hedlund och Johanna Nickel synar detaljerna.Foto: Per Ohlsson
Sebastian Karlsson är bland annat känd för sina gestaltande guidningar som bryggmästare Carl Fredrik Uebel på Korrö. Nu lotsar han Pappa Panov genom en händelserik julafton.
Sebastian Karlsson är bland annat känd för sina gestaltande guidningar som bryggmästare Carl Fredrik Uebel på Korrö. Nu lotsar han Pappa Panov genom en händelserik julafton.
Församlingspedagog Magnus Signér är agerande berättare. Han kom på idén att damma av Pappa Panov, som han själv satt upp med konfirmander inne i Växjö tidigare.
Församlingspedagog Magnus Signér är agerande berättare. Han kom på idén att damma av Pappa Panov, som han själv satt upp med konfirmander inne i Växjö tidigare.Foto: Per Ohlsson
Fakta

Pappa Panovs stora dag

Följande framträdanden är i dagsläget inbokade:

Måndagen 9 december: Flera föreställningar för Väckelsångsskolans elever i Väckelsångs församlingshem.

Tisdagen 10 december: Föreställning för mellanstadieelever på Dackeskolan i Tingsryd i Tingsås församlingshem.

Måndagen 16 december: Föreställningar för Trojaskolans F- till 3-klasser i Ryd i Almundsryds församlingshem.

Tisdagen 17 december: Föreställningar för Urshultsskolans elever i Urshults församlingshem.

Tisdagen 17 december: Föreställningar för allmänheten i Linneryd – klockan 18.30 respektive 19.30 i Linneryds församlingshem.

Per OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons