Annons

Andreas Carlsson en inspirerande mentor

På fredagen sitter han i Idoljuryn. På lördagen sitter han på Kulturverkstan i Tingsryd och snackar med blivande musiker, sångare och låtskrivare. Andreas Carlsson är en inspiration för många ungdomar.
Tingsryd • Publicerad 13 oktober 2010
Andreas Carlsson föreläste också för Wasaskolans kulturelever.
Andreas Carlsson föreläste också för Wasaskolans kulturelever.Foto: Privat
Sedan i våras skriver Emilia Karlborg, Nina Erlandsson, Linnéa Widell och Amanda Hård från Dackeskolan egen musik. I Andreas Carlsson har de en meriterad mentor.
Sedan i våras skriver Emilia Karlborg, Nina Erlandsson, Linnéa Widell och Amanda Hård från Dackeskolan egen musik. I Andreas Carlsson har de en meriterad mentor.Foto: Privat

Och han återkommer gång efter gång till Tingsryd där allt en gång startade för honom själv.

– Det är fantastiskt kul att Andreas ofta besöker oss på Kulturverkstan. Trots att han har massor av projekt och åtaganden, säger Magnus Lundin som är rektor på Kulturverkstan.

Annons

Han tycker att Andreas Carlsson "går hem" hos ungdomarna eftersom han talar på deras villkor.

Under helgens session på Kulturverkstan riktade sig Andreas Carlsson med sina föreläsningarna till två olika grupper. Dels till kulturinriktningarna på Wasaskolan och dels till en grupp tjejer från Dackeskolan som ingår i det nationella projektet Skapande Skola och de flesta kulturaktiviteterna sker i samarbete med Kulturverkstan.

Under våren och hösten har Linnéa Widell, Amanda Hård, Emilia Karlborg och Nina Erlandsson från Dackeskolan börjat med att skriva musik. Förutom Magnus Lundin har även Andreas Carlsson agerat mentor till tjejerna.

I lördags fick tjejgruppen tillfälle att spela upp en studioinspelad versionen av sin låt Just Turn Around. Omdömet från Idoljuryns stränge medlem var: mycket lovande, det mesta som en poplåt ska ha.

– Ni borde skicka in låten till radion så att ni får lite respons på den, tipsade Andreas Carlsson.

Han gjorde också en föreläsning för Wasaskolan kulturelever om kulturens förändrade villkor i världen, om betydelsen av internetspridning av musik och film samt om motivation, entreprenörskap och lust till skapande.

Han utmanade eleverna.

– Om ni sätter samman, låt säga, fem låtskrivarteam som skriver varsin låt och spelar in den, så kommer jag ner igen om ett par månader och lyssnar tillsammans med er, sade Andreas Carlsson och utlovade ett och annat tips på hur man kan finslipa låtarna ytterligare.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons