Annons

Anneli tar sig an nya utmaningar

Långa kvällar, hektiska arbetspass och en telefon som inte slutar ringa. Det har blivit vardag för Kärrasands nya arrendator Anneli Nilsson. Men den sociala biten och den vackra miljön gör att hon inte kan tänka sig att byta jobb.
Urshult • Publicerad 2 augusti 2019
Anneli Nilsson uttrycker stor kärlek till sin arbetsplats, även om jobbet som arrendator kan vara mycket hektiskt.
Anneli Nilsson uttrycker stor kärlek till sin arbetsplats, även om jobbet som arrendator kan vara mycket hektiskt.Foto: Fredrika Karlsson

Sedan hösten 2018 står Anneli Nilsson som ny arrendator för Kärrasands camping och nöje, som hon driver tillsammans med Mikael Linnander. I sommar genomför hon sin första säsong i sin nya roll och responsen, som hon själv beskriver det, har bara varit god.

– Många skojar och säger att det behövs en kvinnlig hand, eftersom det har varit två grabbar som skött stället. Men visst är jag villig att förändra. Vi har redan målat om och fräschat upp receptionen så den har blivit mer gemytlig, säger Anneli Nilsson.

Annons

Sitt första möte med Kärrasand hade hon år 2016 när den tidigare arrendatorn Daniel Gräns bad om förstärkning i kök och reception. Eftersom Anneli Nilsson hade erfarenheter från att driva eget gatukök fick hon hjälpa till. Men innan hon satte sin fot på campingen för tre år sedan visste hon inte ens att området existerade.

– Jag trodde aldrig jag skulle komma ut ur skogen när jag körde hit för första gången! Men jag älskar stället, det har blivit lite av ett familjeföretag. Jag är släkt med Daniel Gräns och min dotter jobbar i köket. När Daniel hoppade av frågade han om jag ville gå in som arrendator istället, och på den vägen är det, berättar Anneli Nilsson.

Anneli Nilsson beskriver Kärrasands camping som ett familjeföretag. Här med dottern Linnea Nilsson och kollegan Niclas Johansson som arbetar i köket.
Anneli Nilsson beskriver Kärrasands camping som ett familjeföretag. Här med dottern Linnea Nilsson och kollegan Niclas Johansson som arbetar i köket.Foto: Fredrika Karlsson

Men steget från att stå i gatuköket till att bli arrendator har varit stort. Anneli Nilsson berättar att Kärrasands camping haft ovanligt stor belastning i år, med såväl många utländska resenärer som allt fler svenska badgäster som väljer att semestra hemma. Med fullbokade campingplatser och omkring 600 gäster om dagen att ta hand om, gäller det att ha en viss personlighet för att klara av belastningen.

– Man måste vara flexibel, serviceinriktad och lösningsorienterad. På en helg kan jag jobba från klockan tio på förmiddagen till tre på natten. Några helger har jag stått i 13 timmar utan paus och måste ändå vara kundvänlig. Det är nästan mer av en livsstil än ett jobb, men jag visste vad jag gav mig in på, säger Anneli Nilsson.

Hon berättar att samarbetet med kollegan Mikael Linnander har fungerat utmärkt och att de valt att fördela arbetsuppgifterna.

– Mikael bokar banden och ansvarar för utemiljön, som att klippa gräset och så. Jag har mer hand om beställningarna, bokningarna och schemat för personalen. Telefonen är mitt värsta redskap just nu. Det ringer hela tiden och det är mycket hektiskt. Jag är väldigt lösningsorienterad och vill hjälpa gästerna, men jag har också lärt mig vad jag kan plocka bort och vad jag måste prioritera, säger Anneli Nilsson.

Utanför säsongen arbetar Anneli Nilsson som lärare, men målet är att hon i framtiden ska kunna leva på att vara arrendator och endast vikariera som lärare under vinterhalvåret.

– Jag kan inte gå en hel vinter utan att ha något att göra, då får jag lappsjuka, säger Anneli Nilsson med ett skratt och fortsätter:

– Jag älskar mitt jobb här, att prata med folk, vara social och ha mycket att göra. Det värsta jag vet är när man sitter i gatuköket en regnig kväll. Man måste ha öppet men det kommer inte några gäster.

Fredrika KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons