Annons

Anrik runda ännu bättre med ny karta

Fredagen den 3 september är det dags att sparka i?gång Tingsryds konst- och hembygdsrunda 2010. En nyhet för i år är att en helt ny karta har tagits fram.
Tingsryd • Publicerad 25 augusti 2010
Marit Karlsson, Mats Karlsson och Annika Svensson är glada över den nya kartan.
Marit Karlsson, Mats Karlsson och Annika Svensson är glada över den nya kartan.Foto: Markus Danielsson

Den besökare som vill uppleva konst- och hembygdsrundan på bästa sätt rekommenderas att ta sig till Korrö på kvällen fredagen den 3 september. Då arrangeras det nämligen en stor invigningsfest för att köra igång hela evenemanget som sedan sträcker sig över den 4–5 september.

– Det är tredje året vi har den här typen av invigning. Det blir bland annat ett stort bildspel och klippning av sidenbandet, berättar Marit Karlsson från Linneryd hembygdsförening och medlem i arrangörsstaben.

Annons

För att göra årets utställningshelg ännu bättre har det även producerats en helt ny karta som visar var i kommunen de olika konstnärerna och hembygdsgårdarna ligger. Den nya skapelsen innehåller bilder från samtliga 66 aktörer som är med i årets utställning.

– Vi kände att det var dags för en ny karta eftersom det har skett en del förändringar ute i kommunen sedan vi gjorde den förra kartan. Bland annat har vägar dragits om. Det gäller att hänga med i svängarna, berättar Annika Svensson, ordförande i Tingsryds konstförening.

Arbetet med den nya utställningskartan har kostat mer tid än pengar.

– Blod, svett och tårar, säger Marit Karlsson med ett stort leende.

Annika Svensson och Marit Karlsson tycker också att upplägget på det här evenemanget är helt perfekt. Man blandar konstnärer och kommunens olika hembygdsgårdar så att utbudet blir mycket bredare.

– På det här sättet hoppas vi att alla i en familj ska hitta något som passar just dem. Den som inte gillar konst hittar en hembygdsgård och tvärtom, säger Marit Karlsson vidare.

Ett stort dilemma för arrangörerna är att medelåldern på besökarna har en klar tendens att öka för varje år som går. De yngre besökarna lyser däremot med sin frånvaro.

Där har man ett stort problem att brottas med.

– Vi är medvetna om det. Alla yngre konstnärer som vill vara med här är välkomna att höra av sig. Förhoppningsvis kan de även locka med sig sina kompisar, säger Annika Svensson.

Marit Karlsson poängterar också att man inte ser andra evenemang som inträffar den aktuella helgen som konkurrenter om besökarnas intresse.

– Nej, det är snarare precis tvärtom. Allt annat som händer runtom i bygden är bra eftersom det även lockar besökare till Konst- och Hembygdsrundan, säger hon inför den tjugoåttonde upplagan av det anrika evenemanget.

Markus Danielsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons