Annons

Årets budget spräckt

Året är bara tre månader gammalt och redan visar prognosen att socialnämndens budget inte håller. Den förväntas ge underskott på fem miljoner kronor.
– Nu ska förvaltningen hitta nya besparingar, säger socialnämndens ordförande Kenneth Görtz (M).
Tingsryd • Publicerad 14 mars 2012

I bakgrunden ligger dessutom en ”ryggsäck”, nämligen underskottet från år 2011 med sex miljoner kronor. Huruvida socialnämnden får bära med sig ryggsäcken in i 2012 har kommunledningen ännu inte bestämt.

– Förvaltningen har fått uppdraget att presentera förslag för eventuella besparingar. I dagsläget vet jag inte vad som kommer att föreslås. Men vilka förslag det än blir så ska också utredas vilka konsekvenser de för med sig. Förslagen får inte resultera i nackskott, säger Kennet Görtz.

Annons

Med nackskott menas tokbesparingar i en del av verksamheter som sedan blir stora kostnader i en annan verksamhet.

– Att bjuda våra äldre på en daglig verksamhet är inget statligt krav utan något som kommunen gör frivilligt. Men om vi tar bort den dagliga verksamheten för de äldre kan kostnaderna för hemsjukvård och liknande insatser skjuta i höjden.

Och då är inget vunnet. Men Kenneth Görtz och alla andra i nämnden vill ändå få sparförslag från förvaltningen.

– Det är bättre att stämma i bäcken än i ån. Och då menar jag att vi själva tar reda på eventuella sparmöjligheter i stället för att vi ska få sparkrav från kommunledningen, säger Kenneth Görtz.

Sparutredningen kan också ge välkomna argument inför en möjlig spardebatt. Så ser Centerns Ann-Christin Johansson på saken.

– Vi har frågat oss om socialnämnden alls har rätt budget. Därför måste vi göra något för att kanske kunna visa att vi inte kan spara en enda krona, säger hon.

År 2012 har socialnämnden en nettobudget (det som är kvar att betalas med skatter) på drygt 242 miljoner kronor.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons