Annons

Auktionerna drog in drygt tio miljoner kronor

Tingsrättens konkursärende K 163413 närmar sig sluthanteringen.
– Men en slutredovisning av mitt arbete som konkursförvaltare kommer tidigast i början av 2015, säger konkursförvaltare Christian Berntö.
Tingsryd • Publicerad 2 augusti 2014
Christian Berntö, konkursförvaltare: ?Auktionerna gav ett resultat på drygt tio miljoner kronor.? Foto: Bernd Blankenburg
Christian Berntö, konkursförvaltare: ?Auktionerna gav ett resultat på drygt tio miljoner kronor.? Foto: Bernd BlankenburgFoto: 

Samma information har han också lämnat till Växjö tingsrätt. Där finns alltså ingen slutredovisning ännu. Många väntar på den. Framförallt vill man veta hur mycket pengar som kommit in efter flera auktioner på internet då alla maskiner såldes till högstbjudande.

Till Smålandsposten har olika summor nämnts av anonyma personer. Är det verkligen sant att konkursförvaltaren fått in 55 miljoner kronor?

Annons

– Nej, nej! Intäkterna ligger inte närheten av den summan. Resultatet av auktionerna är inte redovisat ännu men är inte hemligt heller. Det rör sig om drygt tio miljoner kronor, säger Christian Berntö.

På måndag lämnas lokalerna i bruksfastigheten över till ägaren, Tingsryds Utveckling och Fastighets AB. Det innebär dock inte att allt från Konga Bruk nu är borta.

– Det finns fortfarande en del material kvar där. Det är bearbetade delar till Scanias produktion som också de ska säljas.

Även om den slutliga redovisningen återstår så gör Christian Berntö ändå en summering.

– Av de 155 anställda som fanns vid tidpunkten för konkursen är det i dag endast tre som ännu inte fått ett nytt arbete. Det är mycket positivt.

Enligt Christian Berntö beror detta goda resultat på flera olika insatser från inkopplade omställningsföretag, kommunen och så kallade Kronobergsmodellen.

– Bruket drevs ju vidare en lång tid efter konkursen i april 2013. Produktionen pågick till slutet av februari i år. Det betydde att folk förlorade sina jobb på olika tider och inte alla på en gång, säger han.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons