Annons

Även SD får partistöd

Nästa vecka bestäms hur mycket partistöd som partierna i fullmäktige ska få. Sammanlagt får de nästan en halv miljon kronor. Även Sverigedemokraterna får stöd.
Tingsryd • Publicerad 3 december 2010

I början av förra mandatperioden försökte Tingsryds kommun diskvalificera SD från rätten till partistöd. Men partiet överklagade.

– Efter tredje överklagan fick kommunen ge sig. Och nu får vi partistödet, säger Håkan Klasson som är ordförande i Sverigedemokraterna Kronoberg Östra.

Annons

Men han anser att det är krångligt få partistöd i Tingsryd i alla fall.

– Jag aldrig fått besked om att man skriftligt måste begära utbetalning av stödet. I andra kommuner sker utbetalning utan anmodan, säger Håkan Klasson och klagar över att handläggningen i Tingsryd är "grusig" i stället för att vara smidig.

Från kommunens ekonomiavdelning meddelas att Sverigedemokraterna just i dagarna har fått partistödet för 2010 på 17 400 kronor.

Förslaget till partistöd för 2011 betyder en liten höjning av mandatbidraget medan grundbidraget är oförändrat. Varje parti får ett grundbidrag på 8000 kronor samt 9600 kronor (höjning 200 kronor) per vunnet mandat.

Mest och lika mycket får M, C och S som alla tre har 11 mandat i nyvalda kommunfullmäktige. Förslaget är att de ska få 113 600 kronor var per år.

KD, MP och SD får totalt 27 200 kronor vardera om året. FP och V får nöja sig med 17 600 kronor.

För år 2011 ligger 457 600 kronor i budgeten för partistöd.

I samband med att kommunen försökte utesluta SD från partistödet upprättades år 2007 regler för utbetalning.

Bland annat måste ett parti ha sina platser i fullmäktige besatta. Partistödet går inte till tomma stolar. Stödet utbetalas endast till lokala partiföreningar med eget konto. Ingen betalning till rikspartiet alltså.

Och så kommer partistödet inte automatsikt en gång om året utan partierna måste ansöka om det skriftligt.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons