Annons

Avgiftskontroll inom barnomsorgen slopas

Det blir för dyrt att kontrollera barnfamiljers inkomst och om de betalar rätt avgift för barnomsorgen.
Tingsryd • Publicerad 24 december 2010

Tingsryds barn- och utbildningsnämnd slopar alltså den planerade kontrollen. Trots att man vet att andra kommuner kunde kräva barnfamiljer på stora summor. I till exempel Växjö gav kontrollverksamheten över två miljoner kronor i extra inkomster åt kommunkassan.

– Vi har undersökt möjligheterna att genomföra en kontroll. Men det har visat sig att kostnaden för behövliga dataprogram är alldeles för höga, säger skolchef Yngve Rehnström.

Annons

Enligt honom kostar programvaran 350 000 kronor plus att skolförvaltningen skulle behöva betala cirka 100 000 kronor i årlig licensavgift.

Ett eventuellt fusk med avgiften till barnomsorgen förväntas inte vara så omfattande att det är värt att göra en så stor investering. Det är barn- och utbildningsnämndens bedömning.

– Vi tror inte att avgiftsfusk är ett så stort problem. Men vi kommer att göra stickprov, säger nämndens avgående förste vice ordförande Marie Fransson.

Den som fuskar med uppgifter om inkomsten kan komma undan med lägre avgift för barnomsorgen. Maxbeloppet för ett barn är 1 260 kronor och relaterar till en bruttoinkomst per hushåll och månad på 42 000 kronor.

Ingen behöver betalar mera än maxbeloppet (graderas efter antal barn i barnomsorgen), men uppger man felaktiga uppgifter om inkomsten kan det blir biligare. Att Tingsryds kommun skulle kunna tjäna miljonbelopp (som Växjö) på grund av ertappade fuskare tror inte barn- och utbildningsnämndens politiker på.

Förutom att det finns ett maxbelopp för barnomsorgen så ska avgiften inte överstiga som mest tre procent av bruttoinkomsten.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons