Annons

Bandstation i brandstationen

Första musikproduktionen av nya Bandstationen i gamla brandstationen är redan klar. Årets julskiva. Den spelades in i somras.
– Vi hade en tidig jul, säger gitarristen och studiomixaren Krister Strandh.
Tingsryd • Publicerad 9 december 2011
Ryds gamla brandstation ska också användas som utställningslokal. Peter Johansson presenterar den första foto- och bildutställningen.
Ryds gamla brandstation ska också användas som utställningslokal. Peter Johansson presenterar den första foto- och bildutställningen.Foto: Bernd Blankenburg
Marcus Hörberg, Krister Strandh och Peter Johansson i Bandstationens nya studio i Ryds gamla brandstation.
Marcus Hörberg, Krister Strandh och Peter Johansson i Bandstationens nya studio i Ryds gamla brandstation.Foto: Bernd Blankenburg
Krister Strandh med jul-cd som spelades in i nya studion i somras: "Vi hade en tidig jul!"
Krister Strandh med jul-cd som spelades in i nya studion i somras: "Vi hade en tidig jul!"Foto: Bernd Blankenburg

Orkestern, kyrkokören, saxofongänget och ungdomskören alla fick de komma bort till brandstationens studio för sommarens inspelningar. Det ekade av julmusik hela sommaren.

– Jo det kändes märkligt när solen gassade ute. Men vi ville ha klar julskivan för den ska ge lite inkomster till Föreningen Bandstationens verksamhet, säger Peter Johansson.

Annons

Marcus Hörberg är upphovsman till studions tillkomst.

– Vi var här med vårt Kings Size Band och övade. Det här har alltid varit en bra övningslokal. Här fanns ju en massa grejor kvar av Troja Jazzband. Men så tyckte jag att brandstationen också kunde bli en studio där vi kunde spela in vår musik, berättar Marcus Hörberg.

För att kunna flytta inspelningsstudion från Krister Strandhs garage till brandstationen krävdes ekonomiska resurser och mankraft.

– Vi fick direkt en stor slant av Sparbanken Ekens lokala bankstiftelse, 25 000 kronor. Sedan kom också andra sponsorer, Lindgrens Järn och Bygg, Lasses Färg, Ryds VVS. Hallabro Elektriska och aktionsgruppen Rydkampen backade upp med pengar, byggmaterial och verktyg, säger Stefan Johansson och ger en eloge också åt Benny Fransson som gjorde plåt- och svetsarbeten.

Sammanhållningen i Ryd är legendarisk.

I våras var studion klar och som sagt första inspelningen för en cd avklarades i somras.

– Vi har dedicerat skivan till minne av Stig-Lennart Ohlsson som avled efter inspelningarna, säger Krister Strandh.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons