Annons

Banken ska bli effektivare

Sparbanken Eken gör en miljonsatsning på sitt kontor i Ryd. Den planerade ombyggnaden ska bland annat göra verksamheten mer effektiv än i nuläget.
Tingsryd • Publicerad 17 augusti 2010
Sparbankshuset är från 1922 och en av Ryds mest eleganta byggnader, anser Smålands museum. Foto: Bernd Blankenburg
Sparbankshuset är från 1922 och en av Ryds mest eleganta byggnader, anser Smålands museum. Foto: Bernd BlankenburgFoto: Bernd Blankenburg

Sparbankshuset i Ryd har i dagsläget två stora lägenheter på övervåningen. Hyreskontrakten med de boende har emellertid sagts upp av bankledningen. Anledningen är att banken behöver utrymmet för den expansion som man planerar på personalsidan.

-Vi vill bli mer effektiva. Därför ska vi nu samla vårt huvudkontor på ett och samma ställe, det vill säga i Ryd, berättar Leif Fransson, vd för Sparbanken Eken.

Annons

Det som kan ställa till det en aning är det faktum att bankhuset i Ryd har en speciell och anrik historia och inte får byggas om hursomhelst. I samband med bankens bygglovsansökan har man därför fått besök av landsantikvarien Sebastian Ingemansson från Smålands museum.

Sebastian Ingemansson säger bland annat att den aktuella byggnaden i Ryd är speciell och skiljer sig från mängden. Dess storlek och monumentala stil gör att den utan tvekan är en av de mest eleganta byggnaderna i centrala Ryd, hävdar han.

Som en följd av detta anser Sebastian Ingemansson att övervåningen på huset inte bör utrustas med markiser eftersom det skulle förändra fasaden på ett markant sätt. Landsantikvarien rekommenderar också att det görs en antikvarisk förundersökning. Alternativet kan vara att en antikvarie medverkar i hela byggprojektet.

Sparbanken Eken ser inga större problem i det faktum att man inte får bygga om utan vissa restriktioner.

-Vi är medvetna om byggnadens historia och har därför anpassat ritningarna efter det. Vi vill bevara allt det gamla på bästa sätt. Det är en väldigt vacker byggnad, säger Leif Fransson.

Ombyggnaden är tänkt att starta i januari nästa år. När allting är klart räknar Leif Fransson med att sex personer kan ha sin arbetsplats i de renoverade lokalerna. Utöver de tre nuvarande personerna ska även två till tre anställda från de övriga kontoren flytta över till Ryd.

-Men det förändrar ingenting för de andra kontoren. Vi kör vidare som förut även där, poängterar Leif Fransson.

Kostnaden för renoveringen i Ryd är inte fastställd i nuläget. Leif Fransson uppger dock att det rör sig om en investering för flera miljoner kronor.

-Vi ska gå igenom de inlämnade offerterna inom kort, säger han.

Markus Danielsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons