Annons

Beställningar rullar in hos Titab

Tingsryds Industriteknik AB i Urshult, Titab, tillverkar spikbord, monteringslinjer och kringutrustning till dörr- och fönsterindustri.
– Det är många som inte vet vad vi gör. Vi tycker att det är dags att berätta, säger Lasse Johansson en av företagsgrundarna som gläds över en order på nära fyra miljoner kronor.
Tingsryd • Publicerad 29 oktober 2010
Roy Johansson kopplar tryckluftslangen till en spikpistol på ännu ett spikbord.
Roy Johansson kopplar tryckluftslangen till en spikpistol på ännu ett spikbord.Foto: Bernd Blankenburg
Maskiningenjör Niklas Persson fick jobb direkt hos Titab efter studierna på Linnéuniversitetet.
Maskiningenjör Niklas Persson fick jobb direkt hos Titab efter studierna på Linnéuniversitetet.Foto: Bernd Blankenburg
Ytterligare fyra spikbord ligger i kö för att levereras.
Ytterligare fyra spikbord ligger i kö för att levereras.Foto: Bernd Blankenburg
Lasse Johansson och brorsan Bengt från Titab, Tingsryds Industriteknik AB i Urshult. Det färdiga spikbordet är på vag till beställaren i Edsbyn.
Lasse Johansson och brorsan Bengt från Titab, Tingsryds Industriteknik AB i Urshult. Det färdiga spikbordet är på vag till beställaren i Edsbyn.Foto: Bernd Blankenburg

Ordern betyder en fördubbling av Titabs årsförsäljning.

Svenska Fönster AB i Edsbyn har köpt tre spikbord av Titab. Med ett sådant bord spikas fönsterdelarna ihop av datastyrda spikpistoler med millimeterprecision.

Annons

– Vi kanske får en beställning till för tre bord inom ett år, säger Lasse Johansson och berättar att Titab har god kontakt med de stora företagen inom dörr- och fönsterbranschen.

I våras var det bara företagets fyra grundare som arbetade med att tillverkar maskiner till fönsterindustrin. Sedan dess har fyra nya anställda kommit till. En bra tillväxt för ett litet företag som startades för bara tre år sedan.

– Vi som startade Titab är Janne och Jim Strömberg och så jag tillsammans med min bror Bengt. Alla har vi gedigen erfarenhet inom den här branschen. Ingen av oss har någon högre utbildning, men vi har alla ett kreativt intresse för teknik, säger Lasse Johansson.

Han vill också lyfta fram att maskintillverkning endast är en del av kompetensen som Tingsryds Industriteknik besitter.

– Vi har två ben att stå på. Det gjorde att vi klarade krisåren nyligen. Vi utför nämligen service och underhållsarbeten för flera lokala industriföretag inom kommunen, Hammarplast, Jitech, Tingsryds Smide och andra.

Det är oftast Janne och Jim Strömberg som är på dessa uppdrag. De utför också maskinflyttningar och montage samt tillverkning av svetsade konstruktioner.

– Min bror Bengt arbetar i verkstaden här i våra lokaler i Urshult och jag sitter på kontoret och håller koll på de andra, skojar Lasse Johansson.

En av de fyra nyanställda är maskiningenjören Niklas Persson. Han arbetar med cad-ritningar medan Titab i övrigt anlitar extern kunskap för att skapa nödvändiga maskinprogram.

Företaget växer och order rullar in.

– Ännu är vi kanske lite anonyma för många. Men det är jag säker på ändrar sig snart, säger Lasse Johansson och tipsar om företagets hemsida http://www.tingsrydsindustriteknikab.se.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons