Annons

Bioentusiasterna ger sig inte

Det blev en hård smäll när Svenska Filminstitutet avslog en ansökan om bidrag till bion i Konga.
– Men nu har vi slickat våra sår och kommit tillbaka, säger Birgitta Johansson som ordförande i Konga Folkets hus.
Tingsryd • Publicerad 28 december 2010
Birgitta Johansson från Konga Folkets hus tänker kämpa vidare för att bion utvecklas och moderniseras.
Birgitta Johansson från Konga Folkets hus tänker kämpa vidare för att bion utvecklas och moderniseras.Foto: Markus Danielsson

Konga Bio vill hänga med i utvecklingen och tänkte som bekant att satsa på digital bioutrustning och 3D. Drygt 1,2 miljoner kronor beräknades att investeringen skulle kosta och förhoppningen var att Svenska Filminstitutet skulle bidra med 437 000 kronor.

Många biografer på landsbygden har sökt bidrag till samma sak och filminstitutets stödmedel är begränsade: "Biografen i Konga visar få föreställningar och har inte prioriterats i denna stödomgång." Så löd filminstitutets meddelande om att man avslagit Konfas ansökan om bidrag.

Annons

Först var besvikelsen stor hos Konga Folkets husförening.

– Men om vi vill fortsätta med bio då måste vi har tidsanpassad utrustning. Biografen är viktig för oss i Konga. Därför har vi bestämt oss för att fullfölja projektet på egen hand, säger Birgitta Johansson.

När filminstitutet nu hoppat av var det skönt för Folkets husförening att få beskedet från Tingsryds kommun att det utlovade bidraget står fast. Det betyder 350 000 kronor.

– Även bidraget från länsstyrelsen är kvar. Och så har vi gått ut till våra företaget och bett om sponsring. Det fantastiska är att inget företag hittills har sagt nej. Nu hoppas vi att få ihop cirka 150 000 kronor i sponsorpengar, säger Birgitta Johansson och berättar att redan nu har företagen bidragit med 80 000 kronor.

Då finns det hopp att kunna genomföra digitalprojektet i alla fall, även utan filminstitutet.

– Vi måste ju kunna stå pall för konkurrensen från Växjö. Många nya filmer kommer också i 3D och det gör också livesända operor.

Kongas bioentusiasterna har kunnat pressa ner kalkylen för investeringarna. Man har tagit bort det som inte absolut är nödvändigt.

– Dessutom har vi fått nya offerter och kan till exempel köpa projektor och 3D-utrustning till kampanjpris, säger Birgitta Johansson.

Totalnotan ligger nu under 900 000 kronor.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons