Annons

Blidingsholms gård blir boende för asylsökande flyktingar

Ett boende för 70 asylsökande ska öppnas på Blidingsholms gård i sommar. Avtalet mellan Migrationsverket och Carl-Gustav Gustavsson på gården förväntas bli färdigt i nästa vecka.
Tingsryd • Publicerad 26 juni 2014
Carl-Gustav Gustavsson på Blidingsholms gård.
Carl-Gustav Gustavsson på Blidingsholms gård.Foto: Bernd Blankenburg

– Bara den senaste veckan har 2700 asylsökande kommit till Sverige. Vi har bråda dagar på Migrationsverket för att kunna ge dem tak över huvudet, säger Bertil Olsson på Migrationsverket i Kristianstad.

Han har själv varit på plats på Blidingsholms gård tillsammans med ett skånskt besiktningsföretag. De har gjort bedömningen att anläggningen passar sig som asyl­boende och att det är en seriös aktör som kan ta god hand om i första hand 70 asylsökande.

Annons

– Förhoppningen är att vi ska skriva under kontraktet i nästa vecka om allt rullar på som det ska. Den 8 juli är tanken att vi ska placera de asylsökande på Blidingsholm.

Carl-Gustav Gustavsson menar att man på gården vill prova på någonting nytt. Han poängterar dock att all annan verksamhet kommer att flyta på som vanligt.

– Det här är ju egentligen bara en liten del, det är ingen jättegrej. Allt annat som familjecamping, kanotuthyrning och dagsarrangemang kommer att vara i gång som vanligt, säger han.

Han förklarar att det är under kortare tid med troliga tremånadersavtal mellan Blidingsholm och Migrationsverket.

– Det jag har avtalat med Migrationsverket är att vi enbart tar emot familjer. Vi kommer att anpassa miljön här ute för barnen och vi har många aktiviteter som passar dem. Vi vill bli en av de anläggningar som är kända för sitt fina aktivitetsutbud, säger han.

I höst planeras sedan ytterligare 34 platser i den nya hotellbyggnaden på gården. Enligt Bertil Olsson kommer man på Blidingsholms gård få 333 kronor per person och dygn. Tittar man på Migrationsverkets mottagningsområde syd där Kronoberg ingår och det senaste tilldelningsbeslutet så är dygnskostnaden normal.

– Enligt det senaste tilldelningsbeslutet låg det lägsta anbudet på 294 kronor för en anläggning i Sölvesborg. Blidingsholm kommer på tredje plats med sina 333 kronor.

I?dag finns totalt 330 asylsökande i kommunen placerade i Ryd, Konga och Kåranäs mellan Väckelsång och Tingsryd.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons