Annons

Bostadskön har vuxit med 265 procent

Under de senaste fem åren har Tingsrydsbostäders bostadskö vuxit från 164 till 599 personer – en ökning med 265 procent.
Politiken ska nu lära av andra kommuner för att råda bot på bostadsbristen.
Tingsryd • Publicerad 28 januari 2019
Bostadskön växer i hela kommunen. Längst är kön i Tingsryd tätort.
Bostadskön växer i hela kommunen. Längst är kön i Tingsryd tätort.Foto: Mandus Örarbäck

I januari år 2014 stod 164 personer i Tingsrydsbostäders bostadskö. Det kommunala bostadsbolag hade då 1080 hyreslägenheter. Fem år senare, i januari i år, har antalet bostäder ökat med 40 stycken. Men kön har växt väsentligt mycket mer.

599 personer väntar i dag på en ledig bostad i någon av kommunens orter.

Annons

Men det är långt ifrån alla som står i kön som är i akut behov av en bostad, berättar Victoria Magnesson, vd på Tingsrydsbostäder.

– Ser man till den kö som är så finns dels de som vill byta bostad. Det finns en hel del som söker en specifik lägenheten, eller i ett specifikt område, eller som står i kö för att kunna välja när det är dags. De kanske är på gång att sälja huset men har inte riktigt bestämt sig än. Alla som står i kön är inte aktivt sökande, säger hon.

Eftersom behoven ser väldigt olika ut för de som står i bostadskön är det svårt att säga något generellt om hur lång väntetiden är, enligt Victoria Magnesson.

Behoven bland de som står i bostadskön varierar väldigt mycket, enligt Victoria Magnesson, vd på Tingsrydsbostäder.
Behoven bland de som står i bostadskön varierar väldigt mycket, enligt Victoria Magnesson, vd på Tingsrydsbostäder.Foto: Linnéa Petersson

Någon som vill ha en lägenhet i ett särskilt område i centrala Tingsryd kan behöva vänta väldigt länge på att något blir ledigt. Situationen är en helt annan i till exempel Linneryd, där Tingsrydsbostäders renovering av 23 lägenheter i Lindegården har gjort att nya bostäder har blivit lediga i omgångar sedan i somras.

Att bostadskön har ökat så mycket som den har gjort beror på inflyttning, enligt Inge Strandberg (M), ordförande i Tingsrydsbostäders styrelse. Dels finns det en flyttström från landsbygden till tätorterna men kanske framförallt har kön blivit längre på grund av flyktingvågen 2015.

Under 2014 och stora delar av 2015 låg bostadskön ungefär på samma nivå. Ökningen tog fart på allvar först under 2016, när de asylsökande som kom året före började få sina uppehållstillstånd.

– Hela Sveriges befolkning ökade kraftigt under den här perioden. Jag tror att det ser likadant ut i hela landet egentligen, säger Inge Strandberg.

Inge Strandberg (M)
Inge Strandberg (M)Foto: Alexander Mahmoud

När det kommer till bostadsbyggande är en svårighet att nyproducerade lägenheter kan bli förhållandevis dyra. Det är därför viktigt hur man bygger, och inte bara att man bygger, menar Inge Strandberg.

– Den riktigt stora utmaningen vi har här de närmaste åren är att hitta sätt att bygga lägenheter som har en bra standard, men också en framkomlig hyra som folk är villiga att betala, säger Inge Strandberg.

Under de närmaste månaderna ska Tingsrydsbostäders styrelse göra studiebesök i kommuner där man har lyckats väl med bostadsförsörjningen. Man ska försöka lära av kommuner som lyckats bygga lägenheter till konkurrenskraftiga hyror.

– Vi vill se hur man har gjort på andra orter och vad vi kan ta till oss av det. Om det handlar om storleken på lägenheterna eller sättet att bygga, det får vi se, säger Inge Strandberg.

Mandus ÖrarbäckSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons