Annons

Byalag belönas för vackert naturområde

Äntligen har Tingsryds kultur- och fritidsnämnd beslutat vem som ska få Kulturlandskapspriset år 2012. Det blir Fiskestads byalag.
Tingsryd • Publicerad 31 oktober 2012
Tingsryds kommuns kulturlandskapspris 2012 har tilldelats Fiskestads byalag.
Tingsryds kommuns kulturlandskapspris 2012 har tilldelats Fiskestads byalag.Foto: Bernd Blankenburg

Det har krävts flera vändor och återremisser innan detta beslut nu kunde tas. Att utnämningen i år dröjde berodde bland annat på att kultur- och fritidsnämnden ville se över regler och riktlinjer för Kulturlandskapspriset.

– Vi har kvar våra tidigare regler i stort sett. Förutom två förnyelser i texten. Nämligen att man kan få priset även för skapande av vackra naturområden, samt att priset numera också kan tilldelas både en person och en förening, förklarar avdelningschefen på kultur- och fritidsförvaltningen Kenth Andersson.

Annons

De två nämnda textförnyelserna stämde exakt in på årets pristagare. Fiskestads byalag är en förening och den har med sitt arbete skapat ett vackert naturområde vid Fiskestadssjön. Med den nya texten har man således breddat kretsen för möjliga pristagare. Tidigare var priset tänkt att tilldelas personer ”som tack för värdefullt arbete” att hålla odlingslandskapet öppet.

Nu är det också möjligt att ge priset till ett byalag som gjort i ordning och sköter en vacker badplats. Övriga nominerade för priset har varit Rune Karlsson i Torstensmåla i Ryd, Benny Gustavsson i Dångebo, samt Solveig och Leif Johansson i Tingsryd.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons