Annons

Centern vill rusta upp Lindegården

Nu när projekt Örnen ska ritas om och beräknas på nytt då upplivas nygamla tankar kring äldreomsorgen.
– Utred omgående vilka investeringar som måste göras på Lindegården för att skapa ett fullgott äldreboende där, säger Anna Johansson.
Tingsryd • Publicerad 30 januari 2012
Servicehuset Lindegården kanske blir kvar i kommunens tjänst som äldreboende i Linneryd.Foto: Bernd Blankenburg
Anna Johansson (c): "Örnen behöver inte ha fyra våningsplan."Foto: Alexander Mahmoud
Gert Andersson (S): "I annexet vid Solängen i Ryd kan man få ytterligare fem eller sex boendeplatser."Foto: 
Kenneth Görtz (M): "Man behöver inte vara centerpartist för att tycka att det här är bra."Foto: Markus Danielsson

Servicehuset Lindegården i Linneryd har stått på sälj- och avvecklingslistan i flera år. Men det fick finnas kvar i väntan på att jätteprojektet med ett äldrecenter i kvarteret Örnen i Tingsryd skulle förverkligas. Socialförvaltningen behövde boendeplatserna under byggtiden.

Nu har som bekant Örnen kraschlandat. Det blev för dyrt. Ett nytt Örnenprojekt ska arbetas fram närmsta halvåret. När Örnen bantas ned blir det enligt Centern pengar över för att trygga äldreomsorgen i framtiden. I hela kommunen.

Annons

Så här presenterade Anna Johansson sina synpunkter om hur Örnen ska bantas ned för socialnämnden.

– Man ska avvakta att bygga det fjärde våningsplanet på den halvrunda boendedelen. Det finns möjlighet att bygga fyra våningar om det skulle behövas i framtiden. Även det planerade stora tillagningsköket ska slopas, säger hon och föreslår också en mindre matsal.

När Örnen blir billigare att bygga finns alltså ekonomiskt utrymme för äldreboende i alla tätorter. Också servicehuset Lindegården i Linneryd ska vara kvar.

Hennes tankar togs emot med sympati av övriga i socialnämnden. Ordförande Kenneth Görtz ställde sig bakom Centerns synpunkter fastän han ännu inte hunnit analysera allt på djupet.

– Man behöver inte vara centerpartist för att tycka att det är bra med äldreboenden i hela kommunen, säger han och erkänner att Lindegården är en favorit bland servicehusen.

Stöd ges även av socialdemokraten och vice nämndsordförande Gert Andersson.

– Vi var eniga om att också se över situationen vid servicehuset Solängen i Ryd. Till exempel skulle man kunna skapa ytterligare fem eller sex boendeplatser i annexet som inte används i dag.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons