Annons

Centerns motion om kosten misstolkades

Den var aldrig meningen att texten i Centerns motion om ny kostpolicy skulle såra kökspersonalen.
– Motionen misstolkades, säger Cecilia Cato.
Tingsryd • Publicerad 26 november 2014
Cecilia Cato (C) vill bjuda in kommunens kockar för att reda ut eventuella missförstånd kring kostpolicyn.
Cecilia Cato (C) vill bjuda in kommunens kockar för att reda ut eventuella missförstånd kring kostpolicyn.Foto: Lena Gunnarsson
Smålandsposten i går måndag den 24 november 2014.
Smålandsposten i går måndag den 24 november 2014.Foto: Bernd Blankenburg

Hon beklagar att Tingsryds kommuns nio kockar uppenbarligen kände sig misstrodda som professionella yrkesmän och kvinnor.

– Det var absolut inte vår mening att de skulle känna sig trampade på tårna, säger Cecilia Cato som tillsammans med Britt-Louise Berndtsson har skrivit motionen.

Annons

I gårdagens artikel framträdde kockarna från skolor och äldreboenden. De hade kort och gott tolkat C-motionen som en åthutning och ett krav på att de skulle börja laga mat från grunden med närodlade råvaror. Kockarna hade också reagerat på att de skulle laga mat av naturliga råvaror för att nå en giftfri vardag.

Cecilia Cato beklagar att vissa formuleringar i motionstexten uppenbarligen hade uppfattats på fel sätt.

– Vi ville verkligen inte klanka på personalen. Om så har skett beklagar vi det. Vårt syfte med att revidera dagens kommunala kostpolicy är att skapa ett redskap för en bättre upphandling. En policy med större fokus på att köpa in närproducerade varor.

Policyn ska enligt henne skapa bättre förutsättningar för personalen att laga maten från grunden.

– Kockarna sade till exempel att de skulle kunna laga ännu mera mat från grunden om de hade modernare maskiner. Behövs det bättre maskiner så är det ju något att skapa bättre förutsättningar för bättre matlagning, säger Cecilia Cato.

En ny kostpolicy ska underlätta att upphandla rätt.

– Att kunna köpa närproducerade varor. Med bara ekologiska produkter kommer man inte långt. Svenskt kött i stället för utländskt kött med antibiotika i. Frukt och grönt som inte är besprutat, alltså mera giftfritt i vardagen.

Cecilia Cato vill gärna bjuda in kockarna på ett möte med Centern för att undanröja missförstånd kring en ny kostpolicy.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons