Annons

Chef köptes ut för en miljon kronor

Inom loppet av en månad har Tingsryds kommun köpt ut två av sina anställda på grund av samarbetsproblem. Det kostar kommunen i runt tal 1,5 miljoner kronor sammanlagt.
Tingsryd • Publicerad 16 februari 2012

Det är sällsynt inom Tingsryds kommun med uppgörelser av den här typen.

– Vi har varit förskonade när det gäller utköp av anställda, kommenterar kommunalrådet Arne Karlsson (M) som har svårt att komma ihåg senaste gången.

Annons

Nu hände det alltså två gånger på kort tid i två olika förvaltningar.

Den ene anställde hade en chefsfunktion på en kommunal förvaltning. I en ömsesidig överenskommelse konstaterar man att anställningen upphör och att den anställde får en ersättning på drygt 748 000 kronor. Kommunens kostnad blir cirka en miljon med tillkommande sociala avgifter.

Ersättningen som den kallas i dokumentet har redan betalats ut som ett engångsbelopp.

– Överenskommelsen bygger på vad den anställde och vi har kommit fram till gemensamt. Båda parter har skrivit under och det betyder att man är överens, säger personalchefen Helena Clemedtsson.

Den andra överenskommelsen berör en tjänsteman i en annan förvaltning. Här utbetalas ett så kallat avgångsvederlag på 361 000 kronor. I överenskommelsen noteras att parterna förpliktas till att behandla omständigheterna i ärendet konfidentiellt.

Förutom beloppen som betalats ut till de två anställda måste kommunen lägga till kostnader för sociala avgifter. Då kan alltså de samlade kostnaderna i de två överenskommelserna summeras till cirka 1,5 miljoner kronor.

Var har man tagit pengar ifrån?

– Kostnaderna drabbar respektive förvaltnings bokslutsresultat. Det är alltså två engångsbelopp som inte tas från förvaltningarnas verksamhet, säger tillförordnade kommunchefen och ekonomichefen Daniel Gustafsson.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons