Annons

Cykelled ger jobb och företag

Cykelturism ska kunna skapa 50 arbetstillfällen och cirka 40 nya företag. Den prognosen tror strukturfonden för Småland och Öarna på och beviljar därför 16 miljoner i EU-stöd till projekt Sydostleden.
Tingsryd • Publicerad 9 december 2011
Projekt Sydostleden har fått EU-pengar beviljade och nu samlades inblandade kommuner för en kickoff på Mårdslycke Krog i Tingsryd. Foto: Bernd Blankenburg
Projekt Sydostleden har fått EU-pengar beviljade och nu samlades inblandade kommuner för en kickoff på Mårdslycke Krog i Tingsryd. Foto: Bernd BlankenburgFoto: 
Smålandsposten den 20 augusti 2011.
Smålandsposten den 20 augusti 2011.Foto: 

Det var glada bud för projektörerna, det vill säga åtta kommuner i tre regioner, samt Trafikverket. Att projektpengarna nu finns var anledning till ett så kallat kickoff möte på Mårdslycke Krog i Tingsryd.

Tingsryds kommunalråd Arne Karlsson (M) poängterade i sitt välkomsttal att de tre inblandade regio- nerna Skåne, Blekinge och Södra Småland ju motsvarar Region Syd. Det vill säga den typ av fram-tida regionindelning som majoriteten i Tingsryds kommunfullmäktige nyligen uttalade sitt stöd för.

Annons

Sydostleden kan således bli ett första gemensamt projekt i en region som ännu inte finns.

Kommunalrådet Arne Karlsson tror på cykelprojektet som för kommunens del kan kosta cirka 13 miljoner kronor i investeringar.

– Denna satsning är viktig även för kommunens egen infrastruktur. En cykelväg mellan Tingsryd och Urshult har också betydelse för arbetspendling mellan orterna. I dag är det farligt för cyklister på väg 120, säger han.

Cykelstråket kan enligt honom också kombineras med andra viktiga projekt. Till exempel nedgrävning av en fiberkabel mellan orterna samt en eventuell vattenledning. Den nuvarande gör ju en stor omväg och Urshult får sitt vatten via Kvarnamåla.

Den 27 mil långa Sydostleden mellan Växjö och Simrishamn ska dock framförallt bli en satsning på turism. Leden ska utgöra en attraktion som för inblandade kommuner ska ge utveckling, fler småföretag och därmed arbetstillfällen.

Projektet beräknas i dagsläget kosta omkring 40 miljoner kronor. Växjö och Tingsryds kommuner hade turen att tillhöra ett EU-stödområde. Deras kostnader sänktes således med de 16 miljoner kronor som strukturfonden beviljade.

Växjös nettokostnader antas hamna på cirka 6,2 miljoner kronor och Tingsryds på knappt 13 miljoner kronor.

Sydostleden ska enligt planerna vara klar år 2014.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons