Annons

De vill sätta Hensmåla på kartan

Det började som en rolig grej kompisar emellan. Hensmåla Triathlon har växt för varje år och nu hoppas Eva och Lennart Arnesson att 200-vallen ska sprängas och att Neuroförbundet kan få ett nytt och ännu större bidrag.
Hensmåla • Publicerad 30 november 2017
Triathlonduon Eva och Lennart Arnesson har kämpat med sitt välgörande sommararrangemang i sex år. Nu prisas de av Mera Tingsryd.
Triathlonduon Eva och Lennart Arnesson har kämpat med sitt välgörande sommararrangemang i sex år. Nu prisas de av Mera Tingsryd.Foto: Lars Andersson

En kall simtur i Stora Hensjön och en cykelrunda på grusiga vägar följt av en språngmarsch på skogsstigar – mer trivsel än tävling. Se där ett vinnande koncept.

Mera Tingsryds stipendium har delats ut för fjärde året i rad och går 2017 till Eva och Lennart Arnesson. Paret som, förvisso med hjälp av grannar och vänner, drar runt högsommarklassikern Hensmåla Triathlon och skänker allt överskott till forskningen.

Annons

– Det är jätteroligt. Vi körde igång det här mest för att vi ville att det skulle hända något i byn, säger Eva Arnesson.

– Tävlingen började som en rolig kompisgrej och har växt lite för varje år, säger maken Lennart.

De har många järn i elden och är träningsflitiga båda två. Eva sedan ungdomen, medan Lennart har fått upp flåset rejält senare i livet.

– För min del började det med att två gubbar satt och tjafsade på jobbet i Emmaboda. Det blev vadslagning och plötsligt hade jag lovat att springa Växjöloppet. Problemet var att jag knappt tränat något men det gick vägen, berättar han.

Han fick blodad tand och formen har stabilt blivit bättre. Förra året genomförde Lennart Arnesson En svensk klassiker (Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet) – nio mil på skidor, 30 mil på cykel, tre kilometer simning i strömt vatten och tre mil löpning i kuperad terräng.

Eva har varit gympaledare i Tingsryd i 20 år men gör en paus för tillfället, för att lägga mer krut på sin egen träning och för att nästa år förhoppningsvis kopiera makens prestation med fyra klassiska lopp i rad.

– Det brukar landa på fyra pass i veckan av lite olika karaktär. Mitt problem är att jag kan få problem med fötterna när springer, och det är ju inte så bra om man ska göra Klassikern. Men det går ju att träna annat, säger hon.

Hensmåla Triathlon är egentligen en spontanitet som utvecklats till seriös tradition.

– Första året var vi 16 kompisar som simmade, cyklade och sprang. Nu senast, alltså sjätte året, så var det 152 individuella deltagare och tolv tremannalag som ställde upp och vi hade 83 funktionärer engagerade med allt från att slå gräs till att ta emot folket i målfållan, fortsätter Lennart.

Paret är noga med att framhålla Magnus Gustafsson, Carina Pettersson, Agne Paulsson, Thomas Liljegren och Viktoria Hansson som ingår i triathlongruppens ledarstab och nästa år hoppas de att nå upp till 200 startande. Loppet består av 340 meter simning, 9,2 kilometer cykel och en avslutande löprunda på 6,5 kilometer.

Annons

– Det är mycket grusvägar som gäller och kanske inte så blodigt tävlingsallvar. Mer upplagt för att folk ska komma med cykelkorg och ha en skön stund tillsammans.

Även om det krävs mycket förberedelser och administration så har både Eva och Lennart sett till så att de själva haft möjlighet att delta i de hittills avverkade tävlingarna runt husknuten i Hensmåla

Vi träffas i Evas föräldrahem, där paret bor sedan några år.

– Lennart är från Degerhaga mellan Tingsryd och Urshult och jag är uppvuxen här. Tidigare, innan vi flyttade hit till huset, bodde vi en bit bort i byn, så vi är väl rätt hemkära, säger Eva Arnesson.

De nöjer sig med att jobbpendla – till Mörrum respektive Emmaboda – och ger sig iväg på en och annan semestertripp. Annars känner de sig rotade i Hensmåla, även om båda sönerna numera är utflugna.

Syftet med Mera Tingsrydsstipendiet är att sätta ytterligare fokus på och uppmärksamma en eller flera personer eller en organisation som gjort något extra för eller i kommunen under året. Att det var ett populärt val 2017 märktes på näringslivsgalan i november där Arnessons fick ta emot stående ovationer.

Smålandspostens Kristina Bingström delade ut priset vid galan på AMB och läste upp följande motivation:

”För att de med blod, svett och tårar uppmanar till rörelse för de som inte längre kan röra sig. För att de med stor ideell kraft engagerar en hel bygd. För att de år efter år förmått oss att simma, cykla och springa mot varandra och framför allt med varandra i kampen mot folksjukdomen ALS.”

Lennart Arnesson har en syster som fick diagnosen för elva år sedan och därför har arrangörerna valt att skänka pengarna de drar in i samband med sitt sommarlopp till forskning. Under fem år hade de samlat in drygt 400 000 kronor och i samband med Neuroförbundets kongress i september blev Lennart och Eva bjudna till Stockholm för att lämna över en check till överläkaren Caroline Inge, erkänd ALS-specialist på Karolinska institutet.

Hensmåla Triathlon rullar på och nya pengar till välgörande ändamål rullar förhoppningsvis in.

Det rullar på för Lennart och Eva Arnesson. Förra året gjorde Lennart Klassikern. Nu vill inte Eva vara sämre.
Det rullar på för Lennart och Eva Arnesson. Förra året gjorde Lennart Klassikern. Nu vill inte Eva vara sämre.Foto: Lars Andersson
Eva och Lennart Arnesson i hemmiljö vid Stora Hensjön.
Eva och Lennart Arnesson i hemmiljö vid Stora Hensjön.Foto: Lars Andersson
Eva och Lennart Arnesson är ett aktivt par. De inte bara arrangerar Hensmåla Triathlon, utan deltar också i sin egen tävling.
Eva och Lennart Arnesson är ett aktivt par. De inte bara arrangerar Hensmåla Triathlon, utan deltar också i sin egen tävling.Foto: Per Ohlsson
Per OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons