Annons

”Det är Tingsrydslegenderna som började”

På den gamla sågen i Tingsryd producerades förr i tiden virke. I dag tar hockeystjärnors karriärer fart på asfaltsplanen vid Linnerydsvägen.
Tingsryd • Publicerad 3 juni 2019
Algot Danielsson, Emil Berglund och Mille Lundström spelar landhockey på den gamla sågen i Tingsryd så gott som varje vecka.
Algot Danielsson, Emil Berglund och Mille Lundström spelar landhockey på den gamla sågen i Tingsryd så gott som varje vecka.Foto: Mandus Örarbäck

I mars varje år, när hockeysäsongen har tagit slut, tar sig killar från Taifs ungdomslag bort till den gamla sågen i Tingsryd. De sopar rent på en bit av asfalten, flyttar på sönderröstade oljetunnor och rensar bort bitar av gamla soffor.

Av bortslängda betongblock och träpallar bygger de upp en sarg, för här ska de under våren och sommaren spela landhockey.

Annons

De yngre killarna i klubben hakar på de äldre. Varje ny årskull får upp ögonen för den avskilda asfaltsplanen vid Linnerydsvägen i utkanten av Tingsryds tätort, som Urshults trä lämnade efter sig när bolaget gick i konkurs för drygt tjugo år sedan. År efter år, ett nytt gäng Taif-ungdomar som spenderar helger och kvällar på åtta hjul.

– Som mest är det kanske tjugo pers här. När det är fint väder och många som är hemma, säger Max Karlsson.

Emil Berglund, Algot Danielsson och Mille Lundström tycker det är bra att den gamla sågen ska städas upp.
Emil Berglund, Algot Danielsson och Mille Lundström tycker det är bra att den gamla sågen ska städas upp.Foto: Mandus Örarbäck

Han har spelat landhockey på den gamla sågen tillsammans med Algot Danielsson, Emil Berglund och Mille Lundström – alla fyra från Taifs ungdomslag för killar födda 2005 – i tre års tid. Men traditionen är långt äldre än så.

– Det har hållit på i hur många år som helst. Det är Tingsrydslegenderna som började, typ Oliver Ekman-Larsson har till och med varit här och spelat. Och Robin Olsson, säger Max Karlsson.

– Det var de som började allting, säger Algot Danielsson.

Max Karlsson och Algot Danielsson säger att det har blivit allt skräpigare på den gamla sågen under de senaste åren.
Max Karlsson och Algot Danielsson säger att det har blivit allt skräpigare på den gamla sågen under de senaste åren.Foto: Mandus Örarbäck
”För något år sedan såg det inte ut så här. Det var knappt i närheten. Nu har de tagit sönder allting”

Urshults trä gick i konkurs 1998 efter ett kraftigt prisfall på sågat virke. Därefter startade de tre sågverksföretagen JGA, Vida Timber och Geijer och söner, numera Södra, ett gemensamt bolag och köpte fastigheten.

Det har inte drivits någon affärsverksamhet på den gamla sågen sedan början av 2000-talet. Företagen som äger fastigheten har försökt sälja den till Tingsryds kommun, men någon affär har aldrig blivit av.

I stället har området blivit allt skräpigare, spåren efter sladdande bilar har blivit allt fler och rinken som Taif-ungdomarna bygger upp förstörs allt oftare. Numera måste de städa upp landhockeyplanen så gott som varje gång de ska spela landhockey.

– För något år sedan såg det inte ut så här. Det var knappt i närheten. Nu har de tagit sönder allting, Max Karlsson.

– Ja, förut var det asfint här. Eller, kanske inte asfint. Men mycket bättre, säger Emil Berglund.

Mille Lundström tycker inte det gör så mycket om sargen på den gamla sågen försvinner i och med att området ska städas upp.
Mille Lundström tycker inte det gör så mycket om sargen på den gamla sågen försvinner i och med att området ska städas upp.Foto: Mandus Örarbäck
Annons

I dag pågår diskussioner om vad som borde göras med den gamla sågen på flera olika håll. Socialdemokraten Tomas Blomster har föreslagit att kommunen ska köpa marken för att bygga en solkraftspark. Tidigt i arenautredningen fanns det förslag om att den gamla sågen skulle kunna vara en bra plats för en ny arena, men det alternativet har strukits.

I april föreslog en invånare att området åtminstone borde städas upp. I ett mejl till Tingsryds kommun skrev personen att man skulle kunna bygga in riktig rink så att Taif-ungdomarna kunde fortsätta att spela landhockey.

En uppstädning av marken är på gång. Kommunen håller tillsammans med de företag som äger marken på att reda ut vems ansvar det är att städa upp. En grind är beställd för att fordon inte längre ska kunna komma in på området och dumpa stora mängder skräp.

Det har blivit allt skräpigare på den gamla sågen.
Det har blivit allt skräpigare på den gamla sågen.Foto: Mandus Örarbäck

Vad som än händer med den gamla sågen kommer Taif-ungdomarna fortsätta spela landhockey så länge de kommer in på området. Om deras sarg skulle försvinna i och med uppstädningen gör inte det särskilt mycket. De har förståelse för att området måste städas upp.

– Det hade ju varit tråkigt, men det ser ju ut som det gör här, säger Mille Lundström.

Om det i framtiden skulle bestämmas vad den gamla sågen ska användas till, och det inte längre skulle gå att spela landhockey där, är det inte något de fyra Taif-killarna skulle gräma sig över. Då är det bara att hitta ett nytt ställe.

Väckelsång kanske. Under vintrarna spolas det is på tennisplanen vid Björkeborg så att de kan spela vanlig hockey. Tennisplanen funkar även för landhockey.

Mandus ÖrarbäckSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons