Annons

Dyrt vattenpalats ska privatiseras

Med röstsiffrorna 26 mot 13 beslöt en majoritet i kommunfullmäktige att fullfölja inriktningen att privatisera hela eller delar av Vattenpalatset Kaskad.
Tingsryd • Publicerad 27 augusti 2010
Kommunfullmäktige tog ett inriktningsbeslut att söka privata entreprenörer för driften av Vattenpalatset Kaskad.
Kommunfullmäktige tog ett inriktningsbeslut att söka privata entreprenörer för driften av Vattenpalatset Kaskad.Foto: Alexander Mahmoud

För en summa av högst 200000 kronor ska nu en konsult anlitas för att utarbeta ett förfrågningsunderlag till hågade entreprenörer. Och i dagsläget finns enligt tidigare uppgift från kultur- och fritidsförvaltningen redan tre entreprenörer som visat intresse.

Ivrigast att vilja få bort vattenpalatset ur den kommunala verksamheten var moderaten Inge Strandberg.

Annons

– Det kommer ibland kritik mot var kommunen lägger sina pengar. Till exempel på travbanan. Men det som kostar allra mest är Kaskad. Varje år skjuter kommunen till 3,6 miljoner kronor för vattenpalatsets verksamhet, sade han.

Och då syftade han på att vattenpalatset totalt med drift och hyra kostar 7,2 miljoner kronor. Intäkterna genom huvudsakligen badavgifter summeras till cirka 3,6 miljoner. Resten finansieras med skattemedel.

Upplysningsvis kan sägas att hyran ju går till ett kommunägt bolag som äger hela hotell-, bad- och kontorsfastigheten, nämligen Tingsryds Utvecklings- och Fastighets AB.

Inge Strand gav också exempel på kommunala verksamheter som överlåtits med fördel till olika typer av entreprenörer.

– Kulturverkstan är ett sådant exempel. Ett annat är Tingsryds camping som utvecklats enormt efter att den blivit privatägt, sade Inge Strandberg.

Han fick mothugg av socialdemokraten Barbro Svensson.

– När det gäller Kulturverkstan och campingen så fanns det eldsjälar som tog över, genmälde hon och menade att det kunde man inte vara säkert på ifråga om vattenpalatset.

S-gruppen stämde emot en privatisering och krävde en votering om saken. Men endast vänsterpartiet med ett mandat röstade med socialdemokraterna. Mot dem röstade 26 ledamöter från m, c, kd, fp, mp och sd. Två ledamöter saknades vid fullmäktiges sammanträde.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons