Annons

Eivor förvandlar musik till akvareller

Den som vill se hur den franske kompositören Eugène Gigouts musik ser ut rekommenderas gå till Medborgarskolans Galleri Blå på Dackegatan.
Tingsryd • Publicerad 1 december 2011
Eivor Österberg får inspiration av naturen, musiken och Bibelns berättelser.
Eivor Österberg får inspiration av naturen, musiken och Bibelns berättelser.Foto: Bernd Blankenburg
Ett julkort av Eivor Österberg.
Ett julkort av Eivor Österberg.Foto: Bernd Blankenburg
Toccata, en akvarell efter musik av Eugène Gigouts.
Toccata, en akvarell efter musik av Eugène Gigouts.Foto: Bernd Blankenburg
Maria i begrundan.
Maria i begrundan.Foto: Bernd Blankenburg

– Jag lyssnade på hans orgelstycke Toccata i h-moll och blev mycket inspirerad, säger Eivor Österberg som några lördagar framåt samt på julskyltningen ställer ut sina akvareller.

Klart att tavlan efter Gigouts orgelmusik heter Toccata. När man ser den förstår man som betraktare att musiken väcker känslor.

Annons

– Jag är intresserad av det finstämda men också av det starka. Jag vill ha båda. Inspiration får jag av naturen, musiken och Bibelns berättelser.

Eivor Österberg beskriver sig själv som en målare som vill pröva olika uttryckssätt. Hon experimenterar, målar konkret och detaljrikt ibland eller abstrakt när det faller på: "Gärna vått i vått. Det är en lycka när färgen börjar sjunga och linjer och former börjar tala med varandra."

Den riktiga tändningen för målarkonsten kom 1993 när hon flyttat från Ljungby till ett hus i Kvänslöv. Ett gäng ringblommor krävde att bli konst.

Året efter träffade hon kompositören Sven Österberg som var organist i Mariakyrkan i Växjö. De gifte sig och flyttade till Trädgårdsmästarflygeln på Lidhems Säteri i Väckelsång 1998.

– Vi lever med varandra väldigt mycket. Sven är mycket mån om att jag får tid att måla, säger 71-åriga Eivor Österberg som efter många år i läraryrket nu lever för sitt måleri.

Ringblommorna i Kvänslöv gav henne en känsla av frihet och glädje. Det syns i alla hennes akvareller.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons