Annons

Emmy och Anisa vill stödja barnhem i Sarajevo

I stället för att starta ett UF-företag har Anisa Susic och Emmy Persson valt ett helt annat projektarbete. De samlar in pengar till barnhem i Sarajevo.
– Vi ville göra något som gynnar andra människor, säger de två gymnasieeleverna på Wasaskolan.
Tingsryd • Publicerad 6 oktober 2010
Emmy Persson och Anisa Susic vill stödja ett barnhem i Sarajevo i Bosnien-Hercegovina: "Barnhemmet hade brunnit ned för tre år sedan och behöver stöd."
Emmy Persson och Anisa Susic vill stödja ett barnhem i Sarajevo i Bosnien-Hercegovina: "Barnhemmet hade brunnit ned för tre år sedan och behöver stöd."Foto: Bernd Blankenburg

I dagarna ska de börja knacka dörr hos företag i förhoppningen att få ihop slantar till sin insamling. Penninggåvor från privatpersoner är förstås också välkomna.

– Vi ska också träffa Stefan Johansson som är president hos Tingsryds Lions, säger Emmy Persson.

Annons

Ett insamlingskonto hos Swedbank har de redan ordnat.

– De gav oss ett företagskonto och ett bankgironummer. Vi är tacksamma mot banken för att de ordnade detta åt oss helt gratis, säger Anisa Susic.

Båda två går i klass NV 08 och det är sista året på Wasaskolan för dem.

– Då ska alla elever göra ett projektarbete. Man får välja att starta ett UF-företag eller att sätta i gång ett eget projekt. Vi bestämde oss för att samla in pengar till ett barnhem i Bosnien-Hercegovina. Hemmet heter Bjelave och ligger i Sarajevo.

Det statliga barnhemmet finansieras av kantonen Sarajevo. Man tar hand om föräldralösa barn från utsatta sociala miljöer och barn vars familj inte kan ta hand om dem för tillfället.

– För tre år sedan brann barnhemmet ned och fem bebisar dog. Nu håller man på att bygga upp verksamheten igen. Vi hade frågat vad de ville hjälp med och tänkte då på en klädinsamling. Men hemmet föreståndare Amir Zelic menade att det var lättare få pengar så de kunde köpa vad de behövde på plats, säger Anisa Susic.

Knacka dörr, sälja kakor på Wasaskolans öppet och under julskyltningen i Tingsryd är några sätt för flickorna att få ihop pengar.

– Sedan ska vi åka ner till Sarajevo i början av nästa år och överlämna pengarna. Vi ska också ta bilder till ett reportage om barnhemmet, säger Emmy Persson.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons