Annons

En skulptörs bostad i brons

Ett handfat med attiraljer i brons. En jätteklädnypa. I brons den också och mycket tung. Skor, jeansshorts. Skulptören Björn Jäderås har lägenhetsvisning på Tingsryds bibliotek.
Tingsryd • Publicerad 4 december 2010
Klädnypa och tvättmaskin.
Klädnypa och tvättmaskin.Foto: Bernd Blankenburg
Björn Jäderås är inte bara skulptör utan också en utpräglad mjölkfantast.
Björn Jäderås är inte bara skulptör utan också en utpräglad mjölkfantast.Foto: Bernd Blankenburg
Skor gjutna i brons.
Skor gjutna i brons.Foto: Bernd Blankenburg

Självklart finns också tvättmaskin och frys och annat. Det här är den kände skulptörens första separatutställning. Tidigare har han alltid ställt ut sin konst tillsammans med andra, oftast med vännerna i Tingsrydgruppen.

– Jag hade många skulpturer färdiga som alla hör ihop med en bostad. Då tänkte renodla idén och samla ihop saker som kan finnas i en lägenhet, säger Björn Jäderås.

Annons

För alla hans beundrare och vänner: Välkommen till lägenhetsvisning och dagens vernissage på Tingsryds bibliotek klockan 10. De som inte hinner kan se utställningen fram till den 31 december.

Utställningsbesökare som fascineras av skulpturen med mjölkpaketen får här gratis ett tips till en finurlig 50-årspresent.

– När jag fyllde 50 fick jag ett presentkort för en hel månads förbrukning av mjölk. Jag älskar att dricka mjölk!

Så kan man göra en vän lycklig. Enkelt.

Någon mer utställning har Björn Jäderås inte planerat för närmsta året.

– Jag har fullt upp med Tingsrydgruppens påskutställning i Ålshults Herrgård. Dessutom ska vi i år arrangera vårt konstnärssymposium på Korrö. Och så är också Åkonsten på gång igen.

För den nyfikne kan avslöjas att Åkonsten i år inte bara händer på ön i Bräkneån vid Ica och på platser runt sjön Tiken.

– I år går den ända ner till havet, säger Björn Jäderås.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons